»
»
Най-добрите храни за борба с бръчките
Най-добрите храни за борба с бръчките
0
1038
Най-добрите храни за борба с бръчките

Като продължение, освен практически съвети за борба с бръчките и тяхната поява, тук ще споменем кои са храните, благодарение на които можете да се справите с нежеланите белези на времето.

„Хранете се добре за дълъг и здравословен живот” – всички сме чували това поверие, но кои са всъщност храните, които трябва да вкючим в хранителното си меню, за да се преборим с бръчките?

Ето това ще ви покажем днес.
 
Едамаме – сояЕдамаме, или пресните соеви зърна се добавят към широка гама от ястия на базата на ориз.
Тази храна е богат източник на изофлавони – вид фитоестроген. Известно е, че изофлавоните имат противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни свойства.
По този начин те помагат за регулиране на възпалителните процеси в организма, забавяне на клетъчното стареене, борба с микробите, както и като защита срещу някои определени видове рак.
 
Тофу

Подобно, тофуто е бял продукт, наподобяващ сирене, който се приготвя от соя. Свързано е с редица ползи по същите причини, както на соята. Тофуто често се среща в кулинарията – може да бъде печено, пържено или варено – например в супи.
Като соев продукт, богат на изофлавони, тофуто също съдържа и протеин, всички есенциални аминокиселини, от които телата ни трябва да синтезират протеини.Обогатен с минерали, които поддържат зъбите и костите ни, както и да извличаме енергия. Тофу е източник на калций, желязо, манган, селен, фосфор, магнезий, цинк и мед.
Освен всичко това, редица проучвания доказват, че включването на тофу в храненията създава чувство за ситост – и по този начин да предотврати преяждането.
 
Моркови

Моркорите се препоръчват поради високото съдържание на бета-каротин, пигмент на кротеноид, което всъщност дава този цвят на зеленчука.Бета-каротинът може да се превърне от тялото ни във витамин А, който според Националния институт по здравеопазване, участва в имунната функция, зрението. Телата ни не могат да произвеждат витамин А сами, така че той трябва да бъде извлечен от нашата диета.

Този пигмент също е антиоксидант, който може да защити клетките в тялото ни от стареенето, причинено от свободните радикали.
Нещо повече, изследванията показват, че храни, богати на каротеноиди - и, разбира се, морковите са добър пример тук - могат да предпазят от свързана с възрастта макулна дегенерация, увреждане на зрението, причинено от старост.Някои сортове моркови, като например белите моркови, не съдържат оранжевия пигмент бета-каротин, но съдържат фалкаринол - хранителен елемент, който, според някои изследвания, може да има защитен ефект в борбата с рак.
 
СьомгаПоследни проучвания посочват, че консумацията на месо – най-вече червено, може да бъде вредно за здравето. Добра алтернатива на протеинов източник в този случаи може да бъде рибата, и по-специално сьомгата.Сьомгата е пълна с протеини и също така съдържа много омега-3 мастни киселини, за които се смята, че са полезни за зрението. Изследванията показват, че омега-3 защитава от синдром на сухота в очите, характеризиращ се с недостатъчно сълзене на очите, което може да доведе до възпаление и замъглено зрение.

Освен това омега-3 мастните киселини са свързани със здравето на мозъка и изследванията показват, че те могат да предотвратят когнитивния упадък, свързан със застаряването.
 
Цитрусови плодовеЦитрусовите плодове са „героите”, които са в основата на здравословното хранене. Те вкючват редица плодове, които могат да бъдат намерени почти през цялото време от годината – портокали, грейпфрут, лимони, лайм, мандарини и други.
Дълго време цитрусовите плодове са били препоръчани от диетолозите заради високото им съдържание на витамин С, което има антиоксидантни свойства и се казва, че носи широк спектър от ползи за здравето, включително за намаляване на възпалителните увреждания и за отстраняване инфекции.Специалистите обаче посочват, че този вид плодове надхвърля само витамин С, когато става дума за хранително съдържание.

Изследванията показват, че флавоноидите, в които цитрусовите плодове са особено богати, могат да "предотвратят или забавят хроничните заболявания, причинени от затлъстяването".Въпреки че всички споменати по-горе храни са оценени с техните значителни ползи за здравето, не трябва да забравяме, че благосъстоянието и дълголетието не могат да бъдат постигнати без балансирана диета и здравословен начин на живот.

Освен това, настоящите проучвания показват, че нашият ген може да има най-голямо значение за това кои храни работят в полза на здравето ни. Така че, когато приемате дадени храни се уверете, че приемате най-ефективната за вас!
 .
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2022 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия