»
»
8 Доказани ползи и използване на лавандулово масло за кожата
8 Доказани ползи и използване на лавандулово масло за кожата
0
3772
Използването на лавандулово масло за кожата е традиционна практика за ароматерапия, защото притежава мощни овлажняващи, антибактериални и антисептични свойства на етеричното масло.

Маслото от лавандула помага за предотвратяването на акне, намалява възпалението на кожата, ускорява зарастването на рани, успокоява незначителните изгаряния и лекува екземата. Етеричното масло е било използвано в традиционната китайска медицина заради способностите за облекчаване на болката. Релаксиращият аромат на лавандула също спомага за намаляване на нивата на стрес в организма.


 
Масло от лавандула за кожа
Нека разгледаме най-важните ползи и използвания за лавандуловото масло за кожата.
 
Лавандулово масло против акне
Лавандуловото масло е едно от най-добрите етерични масла за лечение на акне, циреи и абсцеси, тъй като има антибактериални и противовъзпалителни свойства.Можете да приложите лавандулово масло, разтворено във вода, към кожата на лицето, за да помогнете на детоксикацията на кожата, да лекувате акне, както и да предотвратите появата му. Като алтернатива, можете да смесвате лавандулово и кокосово масло и да се прилага върху проблемните участъци от кожата.
 
Успокоява екзема и състояния на суха кожа

Според „Илюстрираната енциклопедия на етеричните масла” от Джулия Лоулс, лавандуловото масло помага за лечението на екзема и суха кожа. Можете също да използвате смес от масло от лавандула и жожоба, за да овлажните кожата и да намалите сърбежа.За сухи, напукани пети, нанесете смес от лавандулово и кокосово масло на краката си и носете чисти чорапи. Нанесете  през нощта и измивайте краката си сутрин. Ще забележите, че кожата става мека и хидратирана след няколко дни.

Противовъзпалителни свойстваМаслото от лавандула има противовъзпалителни и аналгетични свойства, потвърдено от проучване на животни, проведено от екип от бразилски изследователи. Няколко проучвания изследват релаксиращите и успокоителни свойства на маслото и оценяват, че то може да спомогне за укрепване на имунната система, както и да има релаксиращ психически ефект.Маслото от лавандула, смесено с кокосово масло, може да се прилага локално за намаляване на възпалението, причинено от леки изгаряния и ухапвания от насекоми.  Маслото също може да помогне за обезболяване, причинено от главоболие, зъбобол, навяхвания и рани.

Противогъбични свойстваСравнително ново проучване на етерично масло от лавандула доказва, че  маслото има най-голяма противогъбична ефикасност, особено при инфекции с кандидоза. Изследователите предполагат, че лавандулата може да бъде подходящ заместител на лекарствата и може да се използва и като алтернативно лечение. Необходими са обаче допълнителни проучвания за изследване на терапевтичния потенциал на лавандуловото масло за кандидоза при хора.


 
Ускорява зарастването на рани
Можете също така да приложите лавандулово масло върху порязвания, ожулвания и рани за бързото оздравяване и антисептичните му свойства. Доклад от 2016 г., публикуван в BMC Complementary and Alternative Medicine, разкрива, че локалното приложение на лавандулово масло повишава производството на колаген и спомага за лекуването на рани. Изследователите установили, че лечението с лавандулово масло върху рани върху лабораторни плъхове увеличава образуването на гранулирана тъкан, ускорявайки процеса на зарастване на раните.


 
Лавандулово масло за изсветляване на кожата
Редица проучвания и проведени тестове доказват, че използването на масло от лавандула могат да изсветлят кожата и да предотвратят появата на стрии по нея.
 
 

Може да предотврати появата на бръчки

Бръчките и фините линии се образуват главно поради прекомерното излагане на слънцето и оксидативния стрес в организма. Антиоксидантното лавандулово масло е мощен антиоксидант и има двоен ефект, тъй като предпазва кожата от вредното ултравиолетово лъчение и притежава антирадикални сво йства.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия