Зелен чай – шампионът в категория „Антиоксиданти”
0
953
Зеленият чай се приготвя от листата на продукта, който, за разлика от черния чай, се подлага на минимално окисляване по време на обработката.
Горещата напитка идва от Китай, но е популярна в цяла Азия, както и в западния свят и е второто потребление на течности след вода. Зеленият чай се третира и окислява до най-малка степен и затова запазва своите полифеноли.
Но как да изберем качествен зелен чай?
За да се насладите на уникалния вкус и качество на зеления чай, трябва да изберете качествен продукт, който да подготвите правилно.
Първо - трябва да направите чая си на сашета. Поради специфичното си третиране, зеленият чай има много по-кратък срок на годност в сравнение с други сортове чай.
Не използвайте чай, който чака на рафта от доста време - старият зелен чай губи много от свойствата си и най-вече – вкусовите си качества. Срокът на годност на зеления чай е приблизително шест месеца от датата на опаковане и още два или три месеца след пакетирането му.
Ползите за здравето от консумацията на зелен чай:
Китайската традиционна медицина използва зелен чай за лечение на почти всяка болест.
виж още
Основните ефекти на зеления чай са:
- Антиоксидантен
- Противовъзпалителен
- Противораков
- Анти-радиационен
Установено е, че използването на зелен чай или екстрактът от него намалява растежа на раковите клетки и по този начин намалява риска от такъв тип заболявания.
Зеленият чай облекчава състояния на артрит и проблеми със ставите.
Антиоксидантите в него забавят стареенето на клетките, също така помагат за детоксикация на организма и облекчаване на устойчивите органични замърсители. Това, разбира се, е огромна помощ за хората с наднормено тегло, които биха извлекли значително повече ползи от зеления чай от други кофеинови напитки.
Състав на зеления чай
Чаеното растение се обработва по три основни начина, в зависимост от степента на окисляване. Зеленият чай се обработва така, че да се избегне процесът на окисляване на полифенолите, съдържащи се в него, и неговите съставки да бъдат запазени в максимална степен.
Съставът се доближава изключително до пресните чаени листа, с изключение на някои ензимно катализирани промени, които се появяват почти веднага след откъсването на растението.
Пресните чаени листа са изключително богати на катехини, които могат да съставляват до 30% от теглото на изсушен чай!.