»
»
Зелен чай – шампионът в категория „Антиоксиданти”
Зелен чай – шампионът в категория „Антиоксиданти”
0
953
Няма почти никаква друга напитка или храна, която е "заредена" с толкова много лечебни свойства като зеления чай. В древен Китай знаят много добре какви качества им зеления чай и колко лечебен е той всъщност – от главоболие, та чак до депресия.
 
Зеленият чай се приготвя от листата на продукта, който, за разлика от черния чай, се подлага на минимално окисляване по време на обработката.
 


Горещата напитка идва от Китай, но е популярна в цяла Азия, както и в западния свят и е второто потребление на течности след вода. Зеленият чай се третира и окислява до най-малка степен и затова запазва своите полифеноли.
 
Но как да изберем качествен зелен чай?
 
За да се насладите на уникалния вкус и качество на зеления чай, трябва да изберете качествен продукт, който да подготвите правилно.



Първо - трябва да направите чая си на сашета. Поради специфичното си третиране, зеленият чай има много по-кратък срок на годност в сравнение с други сортове чай.
 
Не използвайте чай, който чака на рафта от доста време  - старият зелен чай губи много от свойствата си и най-вече – вкусовите си качества. Срокът на годност на зеления чай е приблизително шест месеца от датата на опаковане и още два или три месеца след пакетирането му.


 
Ползите за здравето от консумацията на зелен чай:
 
Китайската традиционна медицина използва зелен чай за лечение на почти всяка болест. Съвременните изследвания доказват, че редовното използване на зелен чай наистина има изключително благоприятен ефект върху редица заболявания.


 
Основните ефекти на зеления чай са:
  • Антиоксидантен
  • Противовъзпалителен
  • Противораков
  • Анти-радиационен
 
Установено е, че използването на зелен чай или екстрактът от него намалява растежа на раковите клетки и по този начин намалява риска от такъв тип заболявания.
Зеленият чай облекчава състояния на артрит и проблеми със ставите.



Антиоксидантите в него забавят стареенето на клетките, също така помагат за детоксикация на организма и облекчаване на устойчивите органични замърсители. Това, разбира се, е огромна помощ за хората с наднормено тегло, които биха извлекли значително повече ползи от зеления чай от други кофеинови напитки.
 
Състав на зеления чай


 
Чаеното растение се обработва по три основни начина, в зависимост от степента на окисляване. Зеленият чай се обработва така, че да се избегне процесът на окисляване на полифенолите, съдържащи се в него, и неговите съставки да бъдат запазени в максимална степен.



Съставът се доближава изключително до пресните чаени листа, с изключение на някои ензимно катализирани промени, които се появяват почти веднага след откъсването на растението.
 
Пресните чаени листа са изключително богати на катехини, които могат да съставляват до 30% от теглото на изсушен чай!.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия