»
»
Ползи за здравето от кафе и чай
Ползи за здравето от кафе и чай
0
1323
Освен обикновената вода, кафето и чаят са най-харесваните напитки по света. И двете съдържат съставки, които могат да помогнат на вашето здраве.
 
Кафе

Кафените зърна растат на дървета, открити в повече от 50 страни по света, включително САЩ (Хавай). Те се пекат и смилат, след това се сваряват или накисват, за да се получи крайния продукт - кафе, в зависимост от предпочитанията на крайните клиенти.

Чай
Повече от две трети от хората по света пият тази напитка, която се приготвя от листата на храст, наречен Camellia sinensis. Сложете листата в гореща вода за няколко минути, след което сервирайте чая горещ или студен с лед.
Производителите на чай изсушават и смачкват листата, за да извадят маслата им, след което ги излагат на въздух за известно време, в зависимост от вида чай, който искат да направят. Това се нарича "ферментация" -  химическа реакция, която влияе върху аромата на листата.Колкото по-дълго са изложени, толкова повече кофеин имат. Зеленият чай използва листа, които изобщо не са ферментирали, поради което в него почти няма кофеин.
 
Свободни радикали

Тези „агенти” могат да повредят клетките ви и да доведат до редица заболявания. Тялото ви ги”произвежда”, когато превръща определени храни в енергия и когато слънчевата светлина има контакт с кожата ви. Можете също да ги получите от продукти, които ядете и пиете. Чаят и кафето помагат на тялото ви да се бори със свободните радикали с химикали на техните собствени, наречени антиоксиданти.


 
Диабет тип 2

И чаят, и кафето са свързани с по-малък шанс да се разболеете от диабет, което се отразява на това как тялото ви използва кръвната захар (глюкоза) за гориво. Кафето има точно определен антиоксидант, който помага да поддържате кръвната си захар по-ниска и по-стабилна - основното предизвикателство за диабета. А антиоксидантите от чая могат да помогнат на тялото ви да преработи захарта в кръвта.


 
Паркинсон

Кафето и чаят може да помогнат срещу това сериозно заболяване, което атакува нервните клетки в мозъка ви и ви затруднява да се движите. Някои изследвания доказват, че кофеинът може да облекчи ранните симптоми на Паркинсон, докато други показват, че пиенето на кафе и чай може да помогне на защитата на мозъка ви от него на първо място.


 
Сърдечно заболяване


Някога лекарите смятали, че хората с такива заболявания трябва да намалят чая и кафето, заради кофеина, но сега изглежда, че точно тези продукти могат да ви предпазят. В едно проучване, хората, които пият 3 до 5 чаши кафе на ден, е по-малко вероятно да натрупат калций в съдовете, които внасят кръв в сърдечния ви мускул. Това може да означава по-малък шанс от сърдечни заболявания.


 
Чернодробно заболяване

Пиенето на 3 или повече чаши кафе на ден може да намали шансовете ви за хронично чернодробно заболяване, цироза и рак на черния дроб - и може да бъде алтернативно лекарство за хората, които имат тези проблеми. Кафето съдържа повече от 100 различни химически съединения, които доказано се борят със здравословните проблеми, свързани с черния дроб.


 
Сърдечен удар

Доказано е, че чаша кафе или чай могат да предотвратят сърдечния удар. Това се дължи на това, че кафето може да облекчи възпалението и да помогне да контролирате нивата на кръвната си захар. А пиенето на черен чай е свързано с по-ниско кръвно налягане, което прави риска от сърдечен удар минимален.


 
Раково заболяване

Кафето и зеленият чай могат да помогнат за предотвратяване на рак на гърдата и простатата, както и чая може да ви предпази от видовете рак, които засягат яйчниците и стомаха. Редица изследвания доказват, че антиоксидантите в чая, включително тези, наречени полифеноли, трябва да са „виновниците” за тези ползи.
 
Алцхаймер


Това заболяване атакува нервните клетки (неврони) на мозъка ви - може да доведе до загуба на памет и промени в мисловната дейност и поведение. Кафето съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на невроните.


 
Камъни в бъбреците

Това са мънички парчета от втвърден холестерол и други вещества, които се образуват във вашия жлъчен мехур - малък орган с форма на круша близо до корема, който помага при храносмилането. Те понякога могат да причинят сериозни болки и здравословни проблеми, ако не се лекуват. Но кафето може да намали шансовете от това заболяване, защото помага за преместването на течности през жлъчния мехур и прави по-малко вероятно холестеролът да кристализира в камъни в бъбреците.


 
Отслабване


Ако пиете нискокалорични напитки като кафе и чай вместо сладки такива, може да откриете, че е по-лесно да отслабнете. Те могат да утолят жаждата ви, без почти никакви калории. Разбира се, това няма да е в сила, ако добавите куп захар и други подсладители - така че се придържайте към натуралния им вид.
 

Не прекалявайте!
Въпреки ползите за здравето от кафето и чая, твърде многото кофеин може да ви направи тревожни или раздразнителни и да ви затрудни заспиването. Освен това може да направи организма ви по-малко способен да задържа калций, което може да доведе до фрактури на костите (калцият поддържа костите силни). .
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия