»
»
Зехтинът - тайната на Средиземноморието
Зехтинът - тайната на Средиземноморието
0
1354
Когато става въпрос за диети, здравословен начин на живот и пълноценен подход към храненето, често споменаваме едни и същи храни и съставки: органични плодове и зеленчуци, богати на фибри; билки и подправки с антиоксидантни свойства; риба, богата на омега-3 мастни киселини, и много вода, разбира се. Без значение какъв хранителен режим следвате, вероятността някой да ви препоръча една от тези храни е изключително голяма. В края на краищата, те са незаменима и фундаментална част от всяка една диета, особено що се касае до средиземноморската такава. Тя се слави с много ниска консумация на червено месо, умерена консумация на риба, умерена (понякога дори ниска) консумация на млечни продукти и умерена консумация на вино. Диетата се фокусира предимно върху разнообразието от сезонни зеленчуци, плодове, здравословни мазнини и ядки.Ако някога сте спазвали средиземноморска диета, известна със своите неизброими здравословни ползи, сред които: да подпомага бързото възстановяване на организма и да спомага за по-дълъг и пълноценен живот, то със сигурност сте се срещали лице в лице с една от нейните основни съставки: зехтина. Зехтинът е неразделна част от диетата; всъщност той е основният ѝ източник на мазнини. Маслиновите дървета могат да бъдат срещнати навсякъде по Средиземноморието, така че не е изненада, че нашите гръцки, испански и италиански приятели живеят щастливо, спокойно, дълго и пълноценно! Нека се гмурнем с главата напред и да видим какво прави зехтина толкова здравословен и, надяваме се, да успеем да ви убедим да го опитате сами!

На какво се дължат мощните свойства на зехтина?Имайки предвид широката му употреба, не е изненадващо, че знаем почти всичко за него. Основните му предимства се дължат на богатото количество полифеноли - химически съединения, които могат да бъдат открити естествено в някои храни, като плодове и зеленчуци, черен шоколад, билки и подправки и, разбира се, в червеното вино. Полифенолите действат като антиоксиданти - те се борят със свободните радикали в организма, като предпазват клетките и намаляват вероятността да развием сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори рак.

Скорошно проучване обаче откри, че основният компонент на зехтина - олеиновата киселина, която заема 70-80% от състава му, също има множество ползи за здравето: може да помогне за предотвратяване на рак, може да намали холестерола и дори може да помогне за предотвратяване и лечение на Алцхаймер. Експерти от факултетите по фармация и медицина към Университета в Севиля, Испания, твърдят, че олеиновата киселина е не само важна част от средиземноморската диета, тъй като е основен компонент на няколко храни, но и че може да се синтезира в организма ни. Това я прави най-разпространената мононенаситена мастна киселина в тялото ни, а също и най-разпространената в храната, която консумираме. Редица медицинските специалисти твърдят, че са наблюдавали намалено количество олеинова киселина при пациенти с депресивни разстройства и Алцхаймер.

Как олеиновата киселина помага за предотвратяване на рак?Олеиновата киселина има няколко функции, като основната е да служи като енергийна молекула в клетъчната мембрана. Освен това, тя има и антиоксидантни свойства и хипохолестеролемичен ефект - може да забави действието на протеини, които участват в преноса на холестерол, което може да помогне за намаляване на усвояването на холестерол и да доведе до предотвратяване на атеросклероза.

Друго предимство на олеиновата киселина са нейните силни противоракови свойства. Основното съединение на зехтина може да предотврати клетъчна смърт. И накрая, редица учени са съгласни, че олеиновата киселина може да се счита и за съединение, което притежава противовъзпалителни свойства.Всъщност, проучванията показват, че производно съединение на олеиновата киселина - олеоилетаноламид, притежава повечето от свойствата на олеиновата киселина, най-вече антиоксидантните и противовъзпалителните такива. Други проучвания твърдят, че умерената консумация на зехтин може да помогне на хората със затлъстяване да контролират по-добре теглото си. Трета група учени са провели изследвания, които показват, че олеиновата киселина може да повлияе на организма на епигенетично ниво - тя може директно да модифицира ДНК и свързаните с ДНК протеини. И накрая, има няколко проучвания, според които съединенията на зехтина могат да модулират определени клетки, като по този начин регулират и укрепват имунната ни система.

В заключениеГорещо ви препоръчваме да опитате зехтин още сега! Що се отнася до здравословните мазнини, той определено е една от най-добрите. Ако сте фанатик на тема здраве и искате да се храните само с най-добрите хранителни източници, тогава дайте шанс на средиземноморската диета - тя не само насърчава доброто общо здраве, но и дълголетието, умствената яснота и естественото повишаване на енергийните нива.
Красотата на зехтина се крие в неговата универсалност - можете свободно да го използвате във всяко ястие, но той се съчетава особено добре със салати и зеленчукови печени ястия. Ако можете да се сдобиете с екстра върджин зехтин, още по-добре! Това, което го прави превъзходен, е начинът му на производство - чрез студено пресоване на маслините. Процесът не включва топлинна обработка и не се използват никакви химикали. Това е най-скъпият, но най-чистият вид зехтин.

Възползвайте се от чудесата на природата - намерете начин да добавите поне една супена лъжица зехтин на ден към храната си. Според нас, най-добрият начин да го консумирате определено е като добавите няколко капки от него в любимата си салата. Зеленчуците не само са чудесни абсорбатори на зехтин, но салата без зехтин е като връзка без любов - просто няма спойка!

Между другото...

Пролетта е съвсем наблизо и ако се чудите какви хранителни добавки да си набавите, за да се преборите с пролетната умора, то ние сме ви подготвили перфектната селекция! Бъдете една крачка напред с нашите първокласни продукти, които гарантирано ще ви накарат да се чувствате добре и да се наслаждавате на живота пълноценно!


С уважение,

Хая Лабс
.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия