![](https://media.hayalabs.bg/uf/news/normal-157_x330.jpg)
Зехтинът - тайната на Средиземноморието
0
1386
![](https://media.hayalabs.bg/uf/common/AdobeStock_296379923.jpeg)
Ако някога сте спазвали средиземноморска диета, известна със своите неизброими здравословни ползи, сред които: да подпомага бързото възстановяване на организма и да спомага за по-дълъг и пълноценен живот, то със сигурност сте се срещали лице в лице с една от нейните основни съставки: зехтина. Зехтинът е неразделна част от диетата; всъщност той е основният ѝ източник на мазнини. Маслиновите дървета могат да бъдат срещнати навсякъде по Средиземноморието, така че не е изненада, че нашите гръцки, испански и италиански приятели живеят щастливо, спокойно, дълго и пълноценно! Нека се гмурнем с главата напред и да видим какво прави зехтина толкова здравословен и, надяваме се, да успеем да ви убедим да го опитате сами!
На какво се дължат мощните свойства на зехтина?
![](https://media.hayalabs.bg/uf/common/AdobeStock_466020800.jpeg)
Имайки предвид широката му употреба, не е изненадващо, че знаем почти всичко за него. Основните му предимства се дължат на богатото количество полифеноли - химически съединения, които могат да бъдат открити естествено в някои храни, като плодове и зеленчуци, черен шоколад, билки и подправки и, разбира се, в червеното вино. Полифенолите действат като антиоксиданти - те се борят със свободните радикали в организма, като предпазват клетките и намаляват вероятността да развием сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори рак.
Скорошно проучване обаче откри, че основният компонент на зехтина - олеиновата киселина, която заема 70-80% от състава му, също има множество ползи за здравето: може да помогне за предотвратяване на рак, може да намали холестерола и дори може да помогне за предотвратяване и лечение на Алцхаймер. Експерти от факултетите по фармация и медицина към Университета в Севиля, Испания, твърдят, че олеиновата киселина е не само важна част от средиземноморската диета, тъй като е основен компонент на няколко храни, но и че може да се синтезира в организма ни. Това я прави най-разпространената мононенаситена мастна киселина в тялото ни, а също и най-разпространената в храната, която консумираме. Редица медицинските специалисти твърдят, че са наблюдавали намалено количество олеинова киселина при пациенти с депресивни разстройства и Алцхаймер.
Как олеиновата киселина помага за предотвратяване на рак?
![](https://media.hayalabs.bg/uf/common/AdobeStock_78245730.jpeg)
Олеиновата киселина има няколко функции, като основната е да служи като енергийна молекула в клетъчната мембрана. Освен това, тя има и антиоксидантни свойства и хипохолестеролемичен ефект - може да забави действието на протеини, които участват в преноса на холестерол, което може да помогне за намаляване на усвояването на холестерол и да доведе до предотвратяване на атеросклероза.
Друго предимство на олеиновата киселина са нейните силни противоракови свойства.
виж още
![](https://media.hayalabs.bg/uf/common/AdobeStock_248911908.jpeg)
Всъщност, проучванията показват, че производно съединение на олеиновата киселина - олеоилетаноламид, притежава повечето от свойствата на олеиновата киселина, най-вече антиоксидантните и противовъзпалителните такива. Други проучвания твърдят, че умерената консумация на зехтин може да помогне на хората със затлъстяване да контролират по-добре теглото си. Трета група учени са провели изследвания, които показват, че олеиновата киселина може да повлияе на организма на епигенетично ниво - тя може директно да модифицира ДНК и свързаните с ДНК протеини. И накрая, има няколко проучвания, според които съединенията на зехтина могат да модулират определени клетки, като по този начин регулират и укрепват имунната ни система.
В заключение
![](https://media.hayalabs.bg/uf/common/AdobeStock_206760911.jpeg)
Горещо ви препоръчваме да опитате зехтин още сега! Що се отнася до здравословните мазнини, той определено е една от най-добрите. Ако сте фанатик на тема здраве и искате да се храните само с най-добрите хранителни източници, тогава дайте шанс на средиземноморската диета - тя не само насърчава доброто общо здраве, но и дълголетието, умствената яснота и естественото повишаване на енергийните нива.
Красотата на зехтина се крие в неговата универсалност - можете свободно да го използвате във всяко ястие, но той се съчетава особено добре със салати и зеленчукови печени ястия. Ако можете да се сдобиете с екстра върджин зехтин, още по-добре! Това, което го прави превъзходен, е начинът му на производство - чрез студено пресоване на маслините. Процесът не включва топлинна обработка и не се използват никакви химикали. Това е най-скъпият, но най-чистият вид зехтин.
Възползвайте се от чудесата на природата - намерете начин да добавите поне една супена лъжица зехтин на ден към храната си. Според нас, най-добрият начин да го консумирате определено е като добавите няколко капки от него в любимата си салата. Зеленчуците не само са чудесни абсорбатори на зехтин, но салата без зехтин е като връзка без любов - просто няма спойка!
Между другото...
Пролетта е съвсем наблизо и ако се чудите какви хранителни добавки да си набавите, за да се преборите с пролетната умора, то ние сме ви подготвили перфектната селекция! Бъдете една крачка напред с нашите първокласни продукти, които гарантирано ще ви накарат да се чувствате добре и да се наслаждавате на живота пълноценно!
С уважение,
Хая Лабс.