»
»
12 причини да опитате средиземноморската диета
12 причини да опитате средиземноморската диета
0
1357
1. Изненада! Не трябва да броим калориите

Няма да се нуждаете от калкулатор ако сте решили да преминете на средиземноморската диета. Вместо да имате само числа в главата, замислете се за всички ползи от включените в тази диета храни. Опитайте да замените маслото със зехтин, червеното месо с пилешко или риба, насладете се на пресни плодове, но пропуснете любимите захарни изделия за десерт.

Яжте ароматни зеленчуци и бобови култури. Ядките са добри, но се придържайте към шепа на ден. Можете да приемате пълнозърнест хляб и вино, но в умерени количества.
 


2. Храната е свежа

Няма да ви се налага да бродите из фризерите със замразени храни в супермаркета или да се отдадете на вредни храни. Акцентът е върху сезонната храна, която е достъпна по време на дадения сезон. Направете си една вкусна салата от спанак, краставици и домати, например. Добавете сезонни зеленчуци, изобилието е огромно!
 


3. Можете да хапвате хляб

Потърсете хляб с цели зърна. Този вид хляб има повече протеини и минерали и е по-здравословен от този, приготвен от бяло брашно. Опитайте пълнозърнест  хляб, а към него добавете хумус или тахан – богати на протеин.

4. Мазнините не са забранениПросто трябва да потърсите добрия вид мазнини. Ще ги намерите в ядките, маслините и зехтина. Тези мазнини (не са наситени и транс-мазнини, „скрити” в преработени храни) добавят вкус и помагат в борбата с болестите от диабет до рак.
 
5. Менюто е огромно

Това е нещо повече от гръцка и италианска кухня. Потърсете рецепти от Испания, Турция, Мароко и други страни. Изберете храни, които се придържат към основите:  птиче месо или риба и пълномаслено мляко, с много пресни плодове и зеленчуци, зехтин и пълнозърнести храни.


 
6. Подправките са вкусни

Кориандърът, розмаринът, чесънът, пиперът и канелата добавят толкова аромат, че няма да ви се налага да се протягате до солницата. Някои имат и ползи за здравето. Например кориандърът и розмаринът имат антиоксиданти и хранителни вещества, борещи се с редица болести.7. Лесно е за приготвяне

Гръцките ястия, например, често са малки, лесни за приготвяне. Не се изискват специални умения в кулинарията, за да си направите свежа салата със сезонни зеленчуци, или пък да приемате пресни плодове за десерт, нали?


 
8. Можете да приемате вино

Чаша вино по време на хранене, е често срещана комбинация в много средиземноморски страни, където храненето често се случва в спокойна обстановка. Някои проучвания показват, че за някои хора до една чаша вино на ден - за жените, и две за мъжете, може да е добре за сърцето ви. Червеното вино може да е по-здравословно, отколкото бялото такова. Консултирайте се с Вашия лекар, за да видите дали това е добра идея за Вас.


 
9. Няма да сте гладни

Ще имате възможност да ядете най-различни храни, като печени сладки картофи, хумус и много други, които до скоро смятахте за „забранени”.
Бавно ги усвоявате, за да се чувствате сити за по-дълго време. Сирена като Фета и халуми са по-ниско съдържание на мазнини от чедъра, но все още са богати и вкусни.


 
10. Можете да отслабнете

Може да мислите, че ще е нужно чудо да свалите няколко килограма, ако ядете ядки, сирене и зехтин. Но този средиземноморски начин на хранене ви позволява да се чувствате сити и доволни за по-дълго време. И това ви помага да се придържате към диетата си. Редовните упражнения също са важна част от начина на живот.


 
11. Сърцето ви ще ви благодари!

Почти всичко в тази диета е добро за сърцето ви. Зехтинът и орехите помагат за понижаване на "лошия" холестерол. Плодовете, зеленчуците и бобът помагат за поддържането на здрави артерии. Рибата помага за понижаване на триглицеридите и кръвното налягане. Дори и една чаша вино на ден може да е добра за сърцето ви!


 
12. Храна за мозъка

Същите ползи, които защитават сърцето ви, също са полезни и за мозъка ви. В тази диета не приемате „лоши” мазнини и преработени храни, които могат да причинят възпаление. Вместо това богатите на антиоксиданти храни правят този начин на хранене приятен избор за мозъка.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия