»
»
Здравословните ползи на азиатските гъби
Здравословните ползи на азиатските гъби
0
1112
За мнозина, гъбите са неизменна част от ежедневния хранителен режим. Те са изключително вкусни и могат да бъдат приготвени по безброй начини, като гарнитура или чудесно основно ястие. Но знаете ли, че гъбите и по-специално азиатските гъби, са богати на безброй полезни вещества, които биха могли да имат изключителен ефект върху здравословното състояние. За това, ние от Хая Лабс, решихме да те запознаем с трите най-известни азиатски гъби и техните ползи.

Гъби  ШийтакеГъбите шийтаке са едни от най-популярните гъби в света.Те са ценени заради техния богат, пикантен вкус и разнообразни ползи за здравето.Съединенията в шийтаке могат да помогнат в борбата с рака, да засилят имунитета и да поддържат здравето на сърцето. Гъбите шийтаке са богати на протеини, витамини, минерали и аминокиселини. Те балансират нивата на холестерола и намаляват риска от запушване на кръвоносните съдове. Освен това имат мощни противовъзпалителни свойства и са чудесен помощник при симптоми на грип и настинки. Не на последно място, гъбите шийтаке са мощен имуностимулатор и се препоръчват особено при хора, които се борят с рака.

Гъби МайтакеГъбите майтаке са специален вид адаптоген. Те помагат на тялото да се бори срещу всякакъв вид умствени или физически затруднения. Въпреки че тази гъба може да се използва в рецепти само за вкус, тя се счита за лечебна гъба. Гъбата майтаке расте в части от Япония, Китай и Северна Америка. Може да се култивира и дори да се отглежда у дома, въпреки че обикновено няма да расте толкова добре, колкото в дивата природа. Гъбите майтаке са богати на антиоксиданти и повишават естествените защитни сили на тялото, като успешно се борят с негативния ефект на околната среда. Освен това съдържат богато количество витамини и минерали. Гъбите майтаке стимулират работата на имунната система, балансират нивата на холестерола и предпазват тялото от редица болести. Някои лекари препоръчват приема ѝ превантивно срещу рак.  

Гъби РейшиГъбата рейши
, известна още като Ganoderma lucidum и lingzhi, е гъба, която расте на различни горещи и влажни места в Азия. В продължение на много години тази гъба е основен продукт в източната медицина.В гъбата рейши има няколко молекули, включително тритерпеноиди, полизахариди и пептидогликани, които могат да бъдат отговорни за нейните ефекти върху здравето. Тя стимулира работата на имунната система и е особено подходяща за превенция срещу грип и настинки. Освен това, гъбата рейши подобрява фокуса и настроението, като може да има известен ефект при състояние на депресия. Не на последно място, тя подобрява здравето на сърдечно-съдовата система и балансира нивата на холестерола, като по този начин предпазва кръвоносните съдове от увреждане.

Хая Лабс.
Препоръчани продукти:
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия