Здравословни зимни зеленчуци и как да ги приготвите
0
958
Бялото зеле
Бялото зеле се използва главно в ястия като яхнии или зелеви сърми и затова е особено популярно през зимата. Голяма част от набраното зеле се преработва в кисело зеле, което традиционно се сервира на Коледа в много семейства.
Бялото зеле е един от особено нискокалоричните зеленчуци, 100 грама съдържат само 25 калории. И много ценни витамини като витамин С, витамин Е и фолиева киселина, както и минерали като калий, калций и магнезий.
Рецепта: Салата от ябълки и бяло зеле
Настържете 500 грама бяло зеле на ситно, половин глава лук и две ябълки. След това сложете съставките заедно в купа за салата. За дресинга смесете четири супени лъжици майонеза с ниско съдържание на мазнини с малко крема сирене или кисело мляко и овкусете соса със сол и черен пипер.
Праз
Празът може да се бере както през лятото, така и през есента. В сравнение с летния праз, празът, събран от септември нататък, има малко по-силен вкус. Той може да се използва по изключително универсален начин, може да се консумира както суров, така и варен, пържен или в ястия.
Празът е богат на витамини и минерали като витамин С, витамин К и фолиева киселина, както и калий, калций, магнезий, манган и желязо, наред с други. Празът е не само здравословен, но и полезен като на 100 грама съдържа само 61 калории.
Рецепта: Супа от праз
В тенджера се запържват 500 грама кайма (може да се направи и на топчета), междувременно се нарязва килограм праз на ситни колелца и също се добавят в тенджерата. Добавете литър месен бульон и чаша гъби, оставете да заври и варете на умерен огън за 15 минути. След това прибавете и 200 грама билково топено сирене, сол и черен пипер. Изключете котлона и сте готови да свервирате.
Ряпа
Със своя пикантно-сладък вкус ряпата е много подходяща като гарнитура към месни ястия, така и за яхния или сурова в салата.
виж още
Рецепта: Кюфтенца от ряпа
Настържете 400 грама ряпа и лук на ситно. След това добавете едно яйце и овкусете настърганите зеленчуци със сол, черен пипер и индийско орехче. След това изсипете сместа във формата на кюфтенца в тиган и запържете от двете страни до златисто кафяво. Можете в сместа да добавите и кашкавал по избор.
Брюкселско зеле
Брюкселското зеле се характеризира със силен вкус и леко горчив аромат. Зелените цветчета са в сезон от септември. С първата слана обаче брюкселското зеле става наистина вкусно: студът стимулира производството на захар и горчивият вкус изчезва.
Брюкселското зеле съдържа малко повече калории, отколкото повечето други видове зеле – 43 калории на 100 грама. Това е така, защото то съдържа малко вода и повече мазнини, протеини и захар. Зелените цветчета са богати на витамин С и витамин К, както и на цинк и фибри.
Рецепта: Печено брюкселско зеле
Почистете и измийте килограм брюкселско зеле и след това го сварете в подсолена вода до ал денте. Междувременно смесете 150 грама крема сирене с билки и 200 грама настърган кашкавал. Можете да овкусите със сол и черен пипер, ако те лиспват според вкуса ви. След това сложете брюкселското зеле в тава за печене, намажете зеленчуците със соса и ги запечете на 180 градуса за 30 минути. По желание можете да добавите и ситно нарязан бекон.
Пожелаваме ви добър апетит! Можете да ни споделите коя е вашата любима рецепта.
С уважение,
Haya Labs.
.