»
»
Витамините и минералите, от които се нуждаете според възрастта
Витамините и минералите, от които се нуждаете според възрастта
0
1067
Калций

С възрастта можете да започнете да губите повече от този минерал, отколкото да приемате. Това може да направи костите ви по-уязвими (остеопороза), особено за жени в период на менопауза.Калцият помага на вашите мускули, нерви, клетки и кръвоносни съдове да работят правилно. Вие получавате калций в по-голямата доза от храната, която приемате. Жените над 50 години и мъжете над 70 години трябва да получат около 20% повече от хората на други възрасти. Млякото – прясно или кисело, сиренето – това са прекрасни източници на калций.Витамин В12
 
Той помага за сформирането на червените кръвни телца. Можете да получите този витамин естествено от животински храни като месо, риба, яйца и млечни продукти. Повечето американци ядат достатъчно храни, богати на витамин В12, но това може да се промени с напредването на възрастта. До 30% от хората над 50-годишна възраст имат състояние, наречено атрофичен гастрит, което затруднява тялото ви да абсорбира витамина от храните.


 
Витамин D
 

Тялото ви се нуждае от него, за да абсорбира калция. Затова е добре да ги приемате в комбинация, за да предотвратите заболявания като остеопороза. Витамин D също помага на мускулите, нервите и имунната система да работят правилно. Повечето хора получават витамин D от слънчевата светлина. Но вашето тяло е по-малко способно да превърне слънчевите лъчи във витамин D, когато остарее. По-трудно е да се приема този витамин от храни, но риби, като сьомгата, например, са добър източник.


 
Витамин В6
 
Вашето тяло използва този витамин, за да се бори с микробите и да произвежда енергия. Той също така помага на растежа и развитието на мозъка на бебетата. Вие се нуждаете от повече витамин B6, докато пораснете. Някои проучвания са открили връзки между високите нива на витамин B6 в кръвта при възрастните и наличието на по-добра памет. Но витаминът не подобрява умствените способности при хора с деменция. Нахутът е лесен и евтин източник на този есенциален витамин.
 


Магнезий
 

Той помага на тялото да произвежда протеини, подпомага здравето на костите и поддържа стабилността на кръвната Ви захар. Можете да го получите от ядки, семена и зеленолистни зеленчуци. Но по-възрастните хора са склонни да ядат по-малко от него.

Пробиотици
 
Тези “приятелски” бактерии са полезни за червата.Получавате ги от ферментирали храни като кисело мляко или кисело зеле, или от хранителни добавки. Те могат да помогнат с храносмилателни проблеми като диария или синдром на раздразнените черва, и дори могат да предпазят от алергии. Пробиотиците вероятно са безопасни, ако сте здрави.
 
Омега-3


Тези мастни киселини се наричат "съществени", защото тялото ви не може да ги произведе само по себе си. Те са важни за вашите очи, мозък и сексуална функция. Мастните киселини могат също да помогнат за предпазване от болести, свързани с възрастта, като Алцхаймер, артрит и дегенерация на макулата, които могат да причинят слепота. Освен ако Вашият лекар не каже другояче, най-добре е да омега-3-ите да получат от храни като риба, орехи, рапично масло или ленено семе.
 
Цинк


 
Много хора в напреднала възраст не получават достатъчно от този микроелемент. Той помага на вашето обоняние и вкус, и се бори с инфекциите и възпалението - всички те са от есенциално значение за всеки човек. Цинкът също може да защити зрението ви. Стридите са най-добрият източник на този минерал. В противен случай можете да го получите от говеждо, раци и обогатени зърнени закуски.
 
Селен


 
Той предпазва вашите клетки от увреждане и инфекции и поддържа работата на щитовидната жлеза. Селенът също може да поддържа мускулната функция и може да помогне за предотвратяване на заболявания, свързани с възрастта като деменция, някои видове рак и заболяване на щитовидната жлеза. Само 1 или 2 шепи бразилски орех на ден са достатъчни, за да си набавите необходимата доза селен. Не прекалявайте. Твърде много селен може да причини косопад или да направи ноктите ви крехки и чупливи.Калий
 
Калият играе роля в почти всички функции в тялото ви, включително сърцето, бъбреците, мускулите и нервите. Той също така може да помогне за защита срещу инсулт, високо кръвно налягане и остеопороза. Сушените кайсии, банани, спанак, кисело мляко са добри източници на калий.
 
Фолиева киселина


 
Тази естествена форма на витамин B9 може да бъде открита най-вече в зеленолистните зеленчуци, ядки, боб и други храни. Бременните жени приемат лабораторна форма на витамин В9, наречена фолиева киселина, за да предотвратят вродени дефекти на плода.

Фолатът помага за клетъчния растеж и може да предпази от инсулт и някои видове рак. Фолиевата киселина, открита в храните, е безопасна. Но твърде много фолиева киселина от хранителни добавки или храни, може да повиши шансовете ви за рак на дебелото черво или увреждане на нервите.


 
Фибри
 
Вероятно знаете, че фибрите са изключително важни за вас и вашето здраве. Знаете ли, че още по-важно е с напредване на възрастта? Фибрите помагат за предпазване от инсулти, помагат за регулиране на метаболизма и понижава холестерола, кръвната захар. Жените в над 50-годишна възраст трябва да получават поне 21 грама дневно, докато мъжете се нуждаят от 30 грама, но в повечето храни не се съдържат такива количества. Това е равно на около 6-8 порции пълнозърнести храни или 8-10 порции зеленчуци.Къде да ги намерим?
 
Независимо дали са витамини, минерали или фибри, най-добре е да ги приемате от храната, вместо от хапчета. Но това може да бъде предизвикателство за някои по-възрастни хора, особено ако нямате балансиран хранителен режим или диета. Най-вероятно няма да имате наличие на витамин D, калий, калций или диетични фибри.Ако мислите, че се нуждаете от повече, отколкото можете да получите от храната, говорете с Вашия лекар за хранителни добавки или продукти, които ще бъдат безопасни за вашето здраве.
 .
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2022 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия