»
»
Топ 5 ползи от Ашваганда
Топ 5 ползи от Ашваганда
0
1114
Индийският женшен или така наречената Ашваганда от хилядолетия е една от най-изполваните билки, поради силните си адаптогенни свойства. В природната медицина се използва най-често коренът и листата , които са богати на стероидни лактони и имат изключително благоприятно влияние върху щитовидната жлеза и нервната система, спомагайки за намаляване на тревожността и депресивните състояния.


 
От векове, в Аюрведа лечението, Ашваганда се използва за подпомагане както на физическото така и психическото здраве. Има изключително силно анти-стрес действие, понижавайки знчително нивата на кортизола.  Освен всичко това Ашвагандата спомага за забаване процесите на стареене и защитава тялото от болести.

 
Намаляване на тревожността и стреса:

Едно от най-силните качества на Ашвагандата е способноста да намалява тревожността и безпокойствието.Растението има ефект доста подобен на антидепресантите, но без техните странични ефекти, като пристрастяване, седативност и други. Ашвагандата също така намалява значително стреса и предпазва от така наречения бърнаут.  Помага също така при паник атаки и безсънение.


 
Подобрява паметта:

Ашваганда е известна със способността си да стимулира растежа на нервните клетки и реконструкцията на синапсите. Повлиява изключително добре концентрацията и паметта и подобрява умствения капацитет. Има силни дегенеративни свойства и предпазва от болести като Паркинсон и Алцхаймер.


 
Укрепва имунната система:

Едно от най-големите предимства на Ашвагандата е, че е изключително силен адаптоген. Освен добър имуностимулант, тя също така понижава нивата на хронично възпаление в тялото.  Подпомага производството на имуноглобулин и намалява нивата на стресови хормони.


 
Повишава сексуалната активност:

В Аюрведа медицината, Ашваганда е позната като силен афродизиак, който повече от 2000 години се използва за лечението на сексуална дисфункция. Стимулира производството на тесостерон и подпомага оплодителните способности.


 
Регулира нивата на кръвната захар:

Изключителните свойства на Ашваганда спомагат за баланса на кръвната захар, като могат да я намаляват, при хора с повишена така и съответно да я повишават в противоположната ситуация. Подобрява инсулиновата чувствителност и има благоприятно влияние върху вредния холестерол.


 
В заключение може да кажем, че Ашваганда е една изключително растение, което има много полезни действия и почти никакви странични ефекти. Все пак е хубаво приема му да е постепенен до като тялото ви свикне. Макар да се използва в лечението на безплодие, не е препоръчителено да се взима по време на бременност, тъй като може да доведе до спонтанен аборт.
.
Препоръчани продукти
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2023 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия