»
»
6 здравословни ползи на Игловидния корал (Lions Mane)
6 здравословни ползи на Игловидния корал (Lions Mane)
0
1205
Lion’s mane гъбите, известни още като Игловиден корал, са големи, бели, рошави гъби, които наподобяват лъвска грива, докато растат. Те се използват както в кулинарията, така и в медицината на редица азиатски страни като Китай, Индия, Япония и Корея. Гъбите от Игловиден корал могат да се консумират сурови, варени, сушени или под формата на чай. А в последните години изключително популярни станаха хранителните добавките с екстракт от нея. Мнозина описват вкуса им като „подобен на морски дарове“, като често го сравняват с раци или омари. Гъбите Игловиден корал съдържат биоактивни вещества, които имат благоприятно въздействие върху тялото, особено върху мозъка, сърцето и червата. Ние от Haya Labs решихме да те запознаем със 6 от здравословните ползи на тази толкова мистична гъба.


Облекачва леките симптоми на безпокойство и депресияГоляма част от хората живеещи в 21ви век поне веднъж в живота си, са се сблъсквали със симптоми на депресия и безпокойство. Въпреки че има много причини за това, хроничното възпаление може да бъде основен фактор, допринасящ за обострянето на тези състояния. Скорошно изследване установи, че екстрактът от гъба на Игловиден корал има ясно изразени противовъзпалителни свойства, които могат да намалят симптомите на тревожност и депресия значително. Освен това, той може да допринесе за регенерирането на мозъчните клетки и да подобри функционирането на хипокампуса, регион на мозъка, отговорен за обработката на спомени и емоционални реакции. Изследователите вярват, че подобреното функциониране на хипокампуса може да подпомогне намаляването на тревожното и депресивно поведение.

Стимулира имунната системаСилната имунна система предпазва тялото от бактерии, вируси и други болестотворни патогени. От друга страна, слабата имунна система излага организма на по-висок риск от развитие на инфекциозни заболявания. Изследванията показват, че гъбата Игловиден корал може да повиши имунитета чрез увеличаване на активността на чревната имунна система, която предпазва тялото от патогени, които попадат в червата през устата или носа. Макар и тези му свойства все още да са в процес на допълнителни изследвания, много учени са на мнение, че тази мощна гъба, може да има изключителен ефект върху цялостното здраве.

Намалява възпаленията и оксидативния стресСмята се, че хроничното възпаление и оксидативният стрес са в основата на много съвременни заболявания, включително сърдечни заболявания, рак и автоимунни заболявания. Изследванията показват, че гъбата Игловиден корал съдържат мощни противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които могат да помогнат за намаляване на въздействието на тези заболявания. Всъщност няколко изследвания установяват, че Игловидния корал има четвъртата най-висока антиоксидантна активност и е особено добър помощник в борбата със свободните радикали. Гъбите от Игловиден корал също могат да помогнат за намаляване на някои рискове за здравето, свързани със затлъстяването, тъй като е доказано, че те намаляват количеството възпаление, отделяно от мастната тъкан.

Има позитивно влияние при симптоми на ДиабетДиабетът е заболяване, което се появява, когато тялото загуби способността да контролира нивата на кръвната захар. В резултат на това, те са постоянно повишени. Хронично високите нива на кръвната захар в крайна сметка причиняват усложнения като бъбречни заболявания, увреждане на нервите в ръцете и краката и загуба на зрение. Гъбата Игловиден корал може да бъде полезна за управление на диабета чрез подобряване на контрола на кръвната захар и намаляване на някои от тези странични ефекти. Един от начините, по който лъвската грива понижава кръвната захар, е чрез блокиране на активността на ензима алфа-глюкозидаза, който разгражда въглехидратите в тънките черва. Когато този ензим е блокиран, тялото усвоява въглехидратите по-ефективно, което води до по-ниски нива на кръвната захар. В допълнение към понижаването на кръвната захар, екстрактът от Игловиден корал може да намали болката от диабетни нерви в ръцете и краката.

Намалява риска от сърдечни заболяванияОсновните рискови фактори за сърдечни заболявания включват затлъстяване, високи триглицериди, големи количества окислен холестерол и повишена склонност към получаване на кръвни съсиреци. Изследванията показват, че екстрактът от Игловиден корал може да повлияе на някои от тези фактори и да намали риска от тях. Тъй като и затлъстяването, и високите триглицериди се считат за причинители на сърдечно-съдови заболявания, това е един от начините гъбите на Игловидния корал да допринасят за здравето на сърцето. Окислените молекули на холестерола са склонни да се прикрепят към стените на артериите, което ги кара да се втвърдяват и увеличава риска от инфаркт и инсулт.  Множество проучвания доказват, че Игловидния корал ефективно намалява окисляването и по този начин действа като превантивно средство срещу сърдечно-съдови заболявания.

Влияе позитивно върху храносмиланетоЯзвите са способни да се образуват навсякъде по храносмилателния тракт, включително стомаха, тънките черва и дебелото черво. Екстрактът от Игловиден корал може да предпази от развитието на стомашни язви, като инхибира растежа на H. pylori и да предпази стомашната лигавица от увреждане. Освен това той може да намали възпалението и да предотврати увреждане на тъканите в други области на червата. Не на последно място, може да има благоприятен ефект при лечение на възпалителни заболявания на червата като улцерозен колит и болест на Crohn. Въпреки, че многобройните ползи на Игловидния корал, все още не са на 100% потвърдени от медицината, продължават да се правят редица изследвания в тази посока.

Хая Лабс .
Препоръчани продукти:
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2023 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия