»
»
Всичко за сезонната депресия
Всичко за сезонната депресия
0
1450

Всички сме чували за сезонната депресия – проявява се по едно и също време всяка година, най-често в средата на есента и отминава с настъпването на пролетта. Има и случаи, в които сезонната депресия е на лице през топлите сезони, но те са в пъти по-редки.

Какво, всъщност, е сезонната депресия?

От името става ясно, че тя е вид депресия, тоест психично състояние, което предизвиква промяна в мислите, поведението и мотивацията на човек. В почти всички случаи, тази промяна е в негативен аспект – тъга, меланхолия, апатия, безнадежност, липса на мотивация, неспособност или нежелание за действие и много други.

Причините за възникването на депресия са неизброими в една статия. Освен това, самата тема е обширна и дълбока, затова ще се фокусираме единствено върху сезонната депресия – състояние, което мъчи много от нас по време на зимните месеци.

Какви са симптомите на сезонната депресия?

Ако се чудите дали ви е налегнала сезонната депресия, то ето няколко категорични нейни проявления, с които може да сверите състоянието си:

  • Чувство на безразличие, тъга или унилост през по-голямата част от деня
  • Чувство за безнадежност и вина
  • Загуба на интерес към дейности, които по принцип обичате
  • Ниска енергия и отпадналост, придружени от умора
  • Прекалено дълъг сън, глад за въглехидрати и преяждане
  • Затруднена концентрация и липса на фокус
  • Нежелание да живеете и апатия към външния свят
  • Невъзможност за справяне със задачите за деня

При съмнение за наличие на сезонна депресия незабавно се свържете с квалифициран специалист, който да ги потвърди или отхвърли. Най-важното в подобни случаи е да сте наясно със състоянието си и да имате ясна представа как да се отнесете с него.

Какво казва науката?

Науката потвърждава съществуването на подобно психично състояние, като първите проучвания в сферата започват в началото на 80-те години на 20-и век. Психиатърът Норман Розентал посяга към темата, заради наличието на гореспоменатите симптоми у самия него. Неговото първо предположение е, че сезонната депресия се появява заради намаленото количество слънчева светлина през есента и зимата.

Заедно със свои колеги, той провежда няколко клинични проучвания, вследствие на които сезонната депресия бива описана подробно. Първоначалните отзиви към опитите на Розентал биват скептични, но впоследствие психичното състояние е признато за официално. Най-богатата информация по темата може да откриете в книгата на Д-р Розентал, „Winter Blues: Everything You Need to Know to Beat Seasonal Affective Disorder“ (1993).

Какво можем да направим, за да бъде сезонната депресия по-поносима?

Опциите тук са много, като най-същественото противодействие на това психично състояние е да се свържете с медицинско лице. Ако прекарате повече от две седмици под въздействието на някои от споменатите симптоми, потърсете медицинска помощ.

За да направите състоянието си по-поносимо, ето няколко съвета, които да имате предвид:

Отделете достатъчно време за социални мероприятия

Съществува връзка между социалната изолация и симптомите на депресия. Най-добрият пример за това е скорошната Covid-19 пандемия, заради която бяхме залостени вкъщи за дълго време. Редица хора докладваха за спад в настроението, за повишена дразнимост и понижена енергия, както и за чувство на безнадежност.

Изключително важно е да бъдем заобиколени от хора, дори това да означава да излезем сами до близкото кафене или кварталния парк. Използвайте всяка една възможност да се разходите с приятели, да видите родителите си, да отидете на някакво събитие, или да си организирате уютна вечеря у дома.

Дайте шанс на ароматерапията

Според изследване от 2020 г., ароматерапията (използването на етерични масла с терапевтична цел) може да бъде ключов играч в справянето със сезонната депресия. Етеричните масла стимулират частите на мозъка, отговорни за настроението, съня, апетита и вътрешния ни часовник. Според изследването, комбинацията от ароматерапия с друго успокояващо занимание, например гореща вана, или разговор на свещи, може да помогне в битката срещу сезонната депресия.

Бъдете активни

Както при обикновената депресия, така и тук, движението е едно от най-силните противодействия.

Когато изпаднем в психическа летаргия, рано или късно изпадаме и във физическа. Тялото и ума са свързани, затова поддържането на едното във форма влияе и на другото. Ако не се движим, симптомите на депресия стават все по-лоши, а способността ни да ѝ се противопоствим – все по-малка.

Необходими са не повече от 30 минути ходене на ден, за да наблюдавате подобрение в състоянието си. Ако времето не го позволява, правете или леки тренировки вкъщи, или йога. В комбинация с дихателни упражнения, редовната физическа активност ще ви помогне да преминете по-леко през зимните месеци.

Приветствайте слънцето

Слънцето, или по-скоро неговото отсъствие, е основният виновник за сезонната депресия. Попивайте колкото се може повече слънчева светлина. Най-добре е да се разходите навън по обяд – тогава слънцето е най-силно, дори и през зимата.

Когато сте вкъщи или в офиса, отворете щорите и дръпнете пердетата. Създаването на благоприятна и светла атмосфера ще неутрализира някои от симптомите на сезонната депресия.

Водете си дневник

Дневникът е идеалното място, в което може да записвате всичко, което ви е на ума. Както гениални и любопитни хрумки, така и тревожни и притеснителни мисли. Доказано е, че споделянето помага – затова и нямаме търпение да разкажем на най-близките си приятели какво ни се е случило, или какво ни тревожи.

Дневникът може да играе ролята на близък приятел, който е само и единствено за вас. Колкото по-бързо сложите натоварващите си мисли на хартия, черно на бяло, толкова по-скоро те ще си тръгнат и няма да ви притесняват.

Пийте витамин D

Липсата на витамин D през зимата е основателна – няма достатъчно слънчева светлина и организмът ни не произвежда достатъчно голямо количество. Според редица проучвания, сезонната депресия може да бъде победена, или поне озаптена, с допълнителен прием на витамин D.

Както с всичко друго, навременното обръщане на внимание на проблема е най-сигурният начин да си спестите неговите нежелани проявления. Ако знаете, че сте предразположени към сезонна депресия, вземете мерки още в началото на есента и бъдете нащрек. Колкото по-подготвени сте, толкова по-лесно ще ви е да се преборите със симптомите и да запазите психическото си здраве и спокойствие!

С уважение,

Хая Лабс

.
Препоръчваме ви следните продукти:
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия