»
»
Как да предотвратим есенната депресия?
Как да предотвратим есенната депресия?
0
970
Дните се скъсяват, времето застудява и слънцето все по-рядко се показва да погрее. Съвсем нормално е емоциите ви да са в пълен хаос и да не знаете как да се справите с тяхната променливост. Чувствате се изморени и потиснати, което оказва сериозен ефект върху социалните ви контакти и като цяло качеството ви на живот. Усещането за някои хора е като да си имат собствен преносим тъмен облак.

 

Симптоми

Сезонната депресия не е някоя измишльотина, а реално съществуващ проблем, при който хора проявяват симптоми по едно и също време всяка година като това е най-често през зимата. Отличителното при това афективно разстройство е, че хората са в нормално психично здраве през останалата част от годината и развиват депресивни симптоми чак към края на есента. Те могат да включват:

 • Постоянно чувство на тъга и меланхолия
 • Раздразнителност
 • Безпокойство
 • Летаргичност
 • Сънливост
 • Отпадналост и умора
 • Проблеми с концентрацията
 • Повишен апетит особено към въглехидрати
 • Загуба на интерес към хобита и нормални ежедневни дейностиПричина

Точната причина не е напълно установена, но експерти смятат, че се дължи главно на липсата на достатъчно слънчева светлина през по-кратките есенно-зимни дни. Това може да окаже сериозен ефект върху нормалното функциониране на хипоталамуса и да доведе до:

 • Завишени нива на мелатонин – хормонът на съня се произвежда в по-големи количества, което прави хората по-сънливи и уморени.
 • Понижени нива на серотонин – хормонът на щастието се произвежда в по-малки количества поради липсата на достатъчно слънчева светлина, което афектира настроението и апетита.
 • Нарушен биологичен часовник – тялото използва слънчевата светлина като навигация за функционирането си и липсата на такава през зимата му влияе негативно.
Положението не е напълно отчайващо, защото има не малко, което може да се направи, за да се смекчат симптомите. Някои от предложенията са по-лесни за изпълнение и включват промени в ежедневието докато други представляват по-сериозна намеса и включват различни видове терапии.
 

Ежедневни промени

Събирайте слънчева светлина:

Възползвайте се максимално от малкото слънчева светлина, с която разполагате. На работа се опитайте да седите до прозорец, а ако не можете, то си правете чести почивки и стойте до такъв. В обедната почивка излезте навън да хапнете или за кратка разходка. Вместо да ходите по ресторанти и кафенета излезте в парка с приятели или отидете до планината, ако времето го позволява.

Водете си дневник:

Звучи като прекалено много работа, но всъщност може да бъде от огромна полза. Записвайте редовно симптомите си, кога започват, колко време продължават и какво ги предизвиква. Това ще помогне да откриете стимулите, които най-силно влияят на променливостта на настроението ви. Планирайте напред:

Ако сте забелязали, че симптомите ви се влошават при определени обстоятелства, опитайте да се подготвите предварително за техните негативни последици. Създайте рутини, които да следвате автоматично, за да не се налага да се замисляте прекалено много за задълженията си. Сгответе в големи количества и замразете част от храната, за да разполагате с ядене в моменти на пълна летаргичност.
 
 
Терапии

Когнитивно-поведенческа терапия:

Този тип психотерапия е базирана на идеята, че емоциите и физическите усещания и поведения са свързани помежду си като имат способността да си влияят. Дори може да се стигне до порочен кръг, от който да не се вижда изход. Идеята на когнитивно-поведенческата терапия е да се прекъсне този кръг с помощта на специални модели за мислене и поведение. 

Говореща терапия:

Терапия, която представлява обстойно и детайлно дискутиране на отминали преживявания и тяхното влияние върху настоящето. С помощта на трениран терапевт се навлиза в дълбочина в миналото, опитвайки се да откриете заедно коя е била повратната точка за депресията. Антидепресанти:

Те обикновено се предписват вече в краен случай, когато нищо друго не успява да облекчи симптомите. Най-ефективни са, когато приемът започне в началото на зимата и продължи до пролетта. Тяхното действие започва да се забелязва след 4-6 седмици и много хора изпитват странични ефекти като гадене, умора, сухота в устата, засилен апетит, повишено тегло и безсъние.

Светлинна терапия:

Някои хора споделят, че силната светлина, макар и изкуствена, им помага да се чувстват по-добре като подобрява настроението им и ги прави по-жизнени. Смята се, че силната светлина може да намали производството на мелатонин и да увеличи това на серотонин. Друг вариант са така наречените слънчеви будилници, които имитират изгрева и по този начин събуждат.
 

Сезонната депресия може да доведе до сериозни последици, ако не ѝ се обърне достатъчно внимание. Слушайте тялото си и се погрижете за него по най-добрия начин. .
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2023 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия