»
»
Вкусна и полезна храна за вас и най-любимите хора
Вкусна и полезна храна за вас и най-любимите хора
0
976
Яжте повече плодове

Бисквитките, чипсът и другите пакетирани храни могат да навредят сериозно не само на килограмите, ами и на здравето ви. Този тип храни изобилстват от калории, но са бедни на есенциални хранителни вещства. Заместете тези храни с плодова закуска -  ябълки, портокали и други плодове, които имат по-малко калории и повече хранителни вещества. Те пазят семейството ви здраво и засищат за по-дълго време.


 
Плодовете и зеленчуците са вкусни и забавни

Малкото творчество, съчетано с плодове и зеленчуци може да накара децата да се интересуват повече от храни, които са по-добри за тях. Използвайте малките кухненски ножове, за да нарязвате плодове и зеленчуци в забавни форми - като цветенца от домати или звездички от диня. Използвайте плодове или зеленчуци, за да направите забавни и раздвижени здравословни сандвичи или овесени ядки.Потърсете богати на вода храни
 
Плодовете и зеленчуците имат повече вода и фибри, отколкото обработените храни, което ви кара да се чувствате по-пълноценни и сити. Например, един цял сочен домат има същото количество калории, както и пет геврека. Затова изберете свежия избор от храната, за да дадете на семейството си хранителните вещества, от които имат нужда за пълноценно здравословно състояние.


 
5 гевречни пръчици = 10 калории (около 2 калории на гризинка)
1 малък домат = 16 калории

 
Опитайте бобови култури
 
Фасулът, грахът и лещата са пълни с мощни хранителни вещества и подпомагат енергията за растежа на организма. Те имат сходни количества протеин като месото, но съдържат по-малко количество мазнини. Опитайте да ги примате под формата на супи,  добавете ги към салатата или ги използвайте вместо месо в основно ястие.


 
Приемайте пълнозърнести култури сутрин
 
Сутрин все не ви стига времето?

Можете да приемате всички необходими хранителни вещества със закуската си. Опаковайте пълнозърнестите храни за децата, които да ядат в училище. (Прескачайте сладките закуски. Те няма да заситят децата и са пълни с вредни вещества.)
Вземете нискомаслено кисело мляко или зърнени култури с високо съдържание на фибри, които да приемате, когато стигнете до офиса. Фибрите и протеините могат да ви накарат да се чувствате по-сити за по-дълго време.


 
Актуализирайте основните си ястия

Не е нужно да ядете голяма купа броколи, за да сте здрави. Опитайте да смесите по-добри храни в любимите си ястия на семейството. Вмъкнете зеленчуци като спанак, тиквички, целина и моркови в яхнии, ястия. Добавете спанак или моркови в омлети, лазаня и сос за спагети. С тези здравословни добавки към менюто, можете да намалите съдържанието на мазнини като месо и сирене.


 
Новости
 
Вашето семейство не желае ли да изпробва нови зеленчуци и плодове? Бавно ги добавете в менюто си. Замислете се за всички плодове и зеленчуци, които вашето семейство харесва. Ако списъкът е кратък, всяка седмица трябва да избирате по един нов „член”, който да изпробвате. Парени, печени или пържени зеленчуци. И нека децата да се включат в готвенето. По-вероятно е да ядат онова, което са им сервирали, така че ги научете да приемат повече здравословни храни – колкото по-рано, толкова по-добре.


 
Включете цялото семейство

Включете децата в кухнята, като им помогнете да направите зеленчукови пици. Нарежете различни зеленчуци и оставете всеки да избере какво да си сложи на тестото си. Опитайте да намалите опциите за печене на вредни колбаси или тежки сирена и кашкавали. Те ще осъзнаят, че зеленчуците - и дори плодовете, като ананаса - могат да направят пицата също толкова вкусна.Добавете плодовете и подобрете вкуса на ястията си
 
Не свързвайте здравословното ядене с безвкусна храна – напротив!Добавете естествено сладки източници, като плодове например.

Ябълките, добавени в някоя салата добавят докосване на сладост и хрупкавост. Ами ако десертът на семейството ви се състои в две лъжици шоколадов сладолед? Променете го в една лъжичка от сладък крем (или замразено кисело мляко) и го сложете с вкусни плодове.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2022 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия