»
»
Къде в храната ти се е скрила захарта?
Къде в храната ти се е скрила захарта?
0
1173
В кое има повече захар?

Къде обича да се крие захарта?


Добра идея е да наглеждате количеството захар, която приемате ежедневно и да я следите. Натуралната захар, която се намира в ябълките, например, е по-добра от тази, която добавяте към всички храни в кулинарията. Препоръчително е не повече от 10% от калорийния ви прием да са от захари.

Това се равнява на 200 калории или 12 супени лъжици в хранителен режим с 2 000 калории. В етикетите на всяка храна можете да откриете точното количество захар, но обърнете внимание и на самите съставки в храната – фруктоза или друг вид подсладител.Нека да поиграем една игра – в коя от двете храни има повече захар?

Кетчуп или горчица?

Кетчуп!

Горчицата е бедна на захари. Това може да в от полза в слеващия път, когато се чудите към кое да посегнете като добавка към любимата си храна.*1 опаковка кетчуп = 1.91 гр. захар
*1 опаковка горчица = 0.05 гр захар

Сушени плодове или желирани бонбони?

Сушени плодове


Изненада! Сушените плодове имат с 50%  повече захар от количеството, намиращо се в желираните бонбони.Но преди да направим желираните бонбони толкова невинни, трябва да знаете: сушените плодове съдържат изключително количество фибри, докато в желираните бонбони този елемент липсва, а са добавени повече калории.

*½ чаша сушени плодове = 58 гр. захар
*17 желирани мечета = 18 гр. захар

Донът с бостън крем или мока-фрапучино?

Мока-фрапучино
Ако наистина не можете да вземете решение, тази напитка съдържа почти 3 пъти повече захар, отколкото има в любимия донът с бостън крем. Ако все пак искате да пиете кафе, направете го по познатия начин с по-малко количество захар и калории.

Закуска със стафиди или гофрета с боровинки?

Закуска със стафидиСравнете 19.4 грама от тази закуска  с 3 грама захар, намиращи се в гофретите с боровинки – 12 с добавена супена лъжица кленов сироп. Но не забравяйте – захарта, добавена в зърнените закуски идва от натуралните захари, намиращи се в храната.

*1 чаша закуска със стафиди = 19.4 гр. захар
*Гофрета с боровинки = 3.5 гр. захар+1 супена лъжица кленов сироп = 12 гр. захар

Доматен сос от консерва или ягоди?Доматен сос от консерва


В този продукт има почти 3 пъти повече количество захари, отколкото има в една чаша с ягоди, и почти 3 пъти повече калории. Но все пак – не можете да добавите ягодите към любимата паста, нали? Вместо това си направете домашен сос с пресни домати. По този начин ще знаете какво точно има в храната ви.

Майонеза или млечен салатен сос?Млечен салатен сос


Майонезата няма захар, но има изключително високо количество калории – почти два пъти повече от това в салатните дресинги. Избирай внимателно!

Праскови в консерва или бисквитка с шоколадови парченца?

Праскови в консерваЕдна порция от това хапване ще ви донесе 33,2 грама захар, в сравнение с 15.8 грама от любимите бисквитки с шоколадови парченца.
Но плодовете също не са добри за вас. Опитайте пресни плодове, за да можете да сведете количеството захари до минимум. И не забравяйте – по този начин добавяте фибри и важни хранителни елементи към хранителния си режим!

Карамелени пуканки или готова пакетирана салата?

Готова пакетирана салата
Редица брандове от този тип хапване съдържат 13 грама захар в половин порция – карамелените пуканки имат наполовината от това количество. Ако приготвите салатата си сами, ще имате идея какво има в нея.

Овесена каша или палачинки?

Овесена каша
Три палачинки съдържат 5 грама захар, докато в една порция от овесената каша с вкус на ябълка и канела има двойно по-голямо количество захар. Разбира се, това количество е преди да добавите сироп или добавка към любимите палачинки – една супена лъжица ще „допринесе” с още поне 12 грама захар.

Шоколадово барче или гранола?

Шоколадово барче 
Има много голямо количество захар и в шоколадовото барче, и в гранолата.
По-добре заместете любимото шоколадово барче с протеиново такова – тези алтернативи съдържат по-малко количество захар, обогатени са с двойно количество фибри и са пълни с протеин!

 
 .
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2023 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия