»
»
Как да спрем захарта за няколко дни?
Как да спрем захарта за няколко дни?
0
672
Всеки от нас знае какви са вредите от употребата на високо количество захар. Наднормено тегло, диабет и сърдечно заболяване са само част от вредите, които може да ни причини захарта. И макар да знаем всичко това умишлено пренебрегваме истината, за да изядем парче торта или шоколад.
 
Отказването на захарта или ограничаването на количеството захар, което приемате е стъпка, която много често бихте разбрали като забрана или диета. За да се откажете от захарта обаче са ви нужни точно 5 дни. В тези 5 дни със сигурност ще искате да изядете всичкия шоколад на света, но можете да предотвратите това, като замените някои храни с полезните им алтернативи.
 
Когато прибегнете към голямата стъпка по отказване на захарта трябва да се научите как да я разпознавате. Всъщност има над 50 различни имена на захарта и подсладителите, които съдържат захар, така че трябва да сте сигурни, че правилно проверявате етикетите си.


 
Захарта се съдържа в почти всеки хранителен продукт или напитка. По естествен начин плодовете или млякото например съдържат захари, които са напълно естествени и полезни за нашето здраве. Вредните захари са изкуствено добавените подсладители в преработените храни.
 
Но как да откажем добавената захар, без да усещаме нейната липса?
 
№1. Започни със сладките напитки
 
Сокове, газирани напитки и всякакви сладки изкушения съдържат купища захар, която тялото не може да преработи. Независимо дали става въпрос за подсладени води, газирани напитки или всякакъв друг вид подсладени сокове, вие повишавате нивата на инсулин, които дават сигнал към мозъка да ви поиска още повече захар. Направете си фреш, когато искате да пиете някакъв натурален сок, пийте кафето без захар и залагайте повече на вода.
 
№2. Какво да правим, когато ни се похапва нещо?

 
Моментите, в които ни се похапва нещо, но не сме достатъчно гладни са онези моменти, в които всеки от нас прибягва до нездравословни храни, като чипсове, шоколад и други. Всяка една от тези храни е колкото вредна, толкова и вкусна.
Изберете плодовете в такава ситуация. Те съдържат достатъчно захар, хранителни са и засищат тялото за дълго. Храни с високо съдържание на протеини, мазнини и фибри, също са добра алтернатива в подобни ситуации. Яйца, ядки, хумус и др. са много подходящи. Те поддържат тялото сито за по-дълго и ще ви заредят с необходимата енергия, за да сте максимално активни през деня.


 
№3. Кажи „чао” на простите въглехидрати
 
Независимо дали става въпрос за тестени изделия, хляб или чипс, простите въглехидратите имат същия ефект над тялото, какъвто има захарта. Опитайте да елиминирате тези храни от вашето хранене, като ги замените със здравословните им алтернативи.
 
Зеленчуците могат да бъдат добър заместител в случая. Те са сложни въглехидрати, които ви задържат сити за по-дълъг период от време. Листните зеленчуци също са много добра алтернатива в подобни ситуации, полезни са и засищат. Заменете ги със кисели сосове или опитайте да консумирате по-кисели храни. Те са много полезни за правилното храносмилане


 
№4. Скрити захари?!?
 
Всеки от нас знае, че в един шоколад се съдържа много захар, която е вредна за организма ни. Захар можете да откриете на места, за които най-малко сте предполагали – например в сосовете. В повечето от тях се съдържа голямо количество захар. Заменете ги с ниско калорични и без захар алтернативи. Те със сигурност ще ви набавят необходимия вкус, но и ще ви предпазят от излишната захар.
 
№5. Преосмисли десертите
 
Десертите в много от случаите са онези изкушения, които ни карат да нарушим диетата си и да прибегнем към онези вредни храни, от които се опитваме да избягаме. Макар да са много вкусни, торти, захарни памуци и всеки вид пълен със захар десерт е изключително вреден за нашето тяло.
Вместо шоколадови бонбони или сладолед, можете да хапнете блокче черен шоколад с високо съдържание на какао. Колкото по-висок е процентът на какао в съдържанието му, толкова по-малко захар съдържа.


 
№6. Пийте повече вода
 
Когато сте дехидратирани, тялото често бърка това с глад, което често води до консумация на нездравословни храни. Пиенето на достатъчно вода през деня ще ви помогне при спирането на захарта и консумацията на вредни храни.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия