Тайната на еритритола
0
1287
Безопасен ли е еритритолът?
Като цяло еритритолът е напълно безопасен. Множество проучвания са направени, през годините, за неговата ефективност върху метаболизма и общото здравословно състояние и въпреки продължителното хранене с големи количества еритритол, не са открити сериозни странични ефекти. При повечето захарни алкохоли има едно основно предупреждение - те могат да причинят храносмилателни проблеми. Поради уникалната им химическа структура, тялото не може да ги усвои и те преминават непроменени през по -голямата част от храносмилателната ви система или докато достигнат дебелото черво. В дебелото черво те ферментират чрез бактериите, които произвеждат газ като страничен продукт. Следователно, консумацията на големи количества еритритол може да причини подуване на корема и храносмилателни разстройства.
виж още
Има положителен ефект върху здравето на устната кухина
Често срещан страничен ефект от прекомерния прием на захар е лошото състояние на зъбите, кухините и кариеса. Вредните бактерии в устата използват захар за „храна”, като по този начин те отделят киселини, които разяждат зъбния емайл. Захарните алкохоли, като ксилитол и еритритол, за разлика от захарта са „благоприятни за зъбите“ продукти, тъй като бактериите в устата не могат да ги използват за храна. Еритритолът потиска растежа на бактериите и спомага за намаляването на плаката. По този начин той значително намалява развитието на кариесите и спомага за по-добра устна хигиена.
Не повишава нивата на кръвната захар
Човешкото тяло няма ензимите, необходими за разграждането на еритритола. Той се абсорбира в кръвта и след това се екскретира непроменен с урината. Той не влияе негативно върху нивата на кръвната захар или инсулина. Също така няма ефект върху холестерола, триглицеридите или други биомаркери. За тези с наднормено тегло или диабет или други проблеми, свързани с метаболитния синдром, еритритолът изглежда отлична алтернатива на захарта. Не на последно място, той не повишава нивата на кръвната захар. Това го прави отличен заместител на захарта за хора с диабет.
ХАЯ ЛАБС.