»
»
Тайната на еритритола
Тайната на еритритола
0
1146
Макар и да звучи като нещо ново, еритритолът всъщност се използва от дълги години. Това е вид въглехидрат, наречен захарен алкохол, който хората използват като заместител на захарта. Еритритолът се намира естествено в някои храни. Освен това се получава и когато ферментират  вино, бира и сирене. Освен в естествената си форма, еритритолът се среща и като изкуствен подсладител от 1990 г. насам. Но тъй като за много от нашите читатели, той може да е нещо ново, ние от Хая Лабс решихме да те запознаем с тайните на еритритола.

 
Безопасен ли е еритритолът?Като цяло еритритолът е напълно безопасен. Множество проучвания са направени, през годините, за неговата ефективност върху метаболизма и общото здравословно състояние и въпреки продължителното хранене с големи количества еритритол, не са открити сериозни странични ефекти. При повечето захарни алкохоли има едно основно предупреждение - те могат да причинят храносмилателни проблеми. Поради уникалната им химическа структура, тялото не може да ги усвои и те преминават непроменени през по -голямата част от храносмилателната ви система или докато достигнат дебелото черво. В дебелото черво те ферментират чрез бактериите, които произвеждат газ като страничен продукт. Следователно, консумацията на големи количества еритритол може да причини подуване на корема и храносмилателни разстройства. Така, че винаги имайте едно наум, когато консумирате еритритол, в случай, че имате хронични проблеми с храносмилателната система.

 
Има положителен ефект върху здравето на устната кухина


 
Често срещан страничен ефект от прекомерния прием на захар е лошото състояние на зъбите, кухините и кариеса. Вредните бактерии в устата използват захар за „храна”, като по този начин те отделят киселини, които разяждат зъбния емайл. Захарните алкохоли, като ксилитол и еритритол, за  разлика от захарта са „благоприятни за зъбите“ продукти, тъй като бактериите в устата не могат да ги използват за храна. Еритритолът потиска растежа на бактериите и спомага за намаляването на плаката. По този начин той значително намалява развитието на кариесите и спомага за по-добра устна хигиена.

Не повишава нивата на кръвната захарЧовешкото тяло няма ензимите, необходими за разграждането на еритритола. Той се абсорбира в кръвта и след това се екскретира непроменен с урината. Той не влияе негативно върху нивата на кръвната захар или инсулина. Също така няма ефект върху холестерола, триглицеридите или други биомаркери. За тези с наднормено тегло или диабет или други проблеми, свързани с метаболитния синдром, еритритолът изглежда отлична алтернатива на захарта. Не на последно място, той не повишава нивата на кръвната захар. Това го прави отличен заместител на захарта за хора с диабет.

ХАЯ ЛАБС.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия