»
»
Топ 6 храни за здрава кожа
Топ 6 храни за здрава кожа
0
1049
Кожата е вашето огледало за здравословно състояние, а нейното състояние много често се определя от навиците в ежедневието ви и как се храните. От това какво ще изберете да ядете, до това каква козметика ще използвате и какви гени имате,  всичко това малко или много повлиява на състоянието на кожата Ви.  Но храната и движението са най-ключови за състоянието на вашата кожа. Затова сме избрали да ви споделим няколко храни, които са богати на витамини и минерали и здравословни мазнини, които са от изключителна важност за вашето здраве и състоянието на кожата ви.

Какво са полезните мазнини?Много често когато чуете думата „мазнини” я свързвате с нещо лошо, но няма причина за това. Много от храните, които са богати на мазнини, са силно антиоксидантни. А тяхната редовна консумация, може да доведе до използването на мазнините в организма като източник на енергия. Разбира се, това зависи и дали диетата ви е балансирана и не съдържа захари. Ако поддържате здравословен начин на хранене и живот, тялото ви ще разпределя правилно храната. За съжаление, ежедневният стрес  и бързият темп на живот ни насочват към консумация на така наречената "бърза" храна, която е бедна на витамини, минерали и фибри, но изобилстват на вредни мазнини и консерванти. Това може да доведе до натрупване на излишни мазнини и последващи сериозни сърдечно-съдови проблеми. В същото време, консумацията на все по-малко полезни мазнини, които биха помогнали в предпазването от тези заболявания.
Днес сме Ви подготвили 6 изключително полезни храни, които си заслужава да включите в менюто си.

Мазна рибаМазните риби, като сьомга, скумрия и херинга, са отлични храни за здрава кожа. Те са богат източник на Омега-3 мастни киселини, които са важни за поддържане на здравето на кожата.
Омега-3 мастните киселини са необходими, за да поддържат кожата плътна, еластична и хидратирана. Всъщност недостигът на Омега-3 мастни киселини може да причини суха кожа. Омега-3 мазнините в рибата намаляват възпалението, което може да причини зачервяване и акне. Те дори могат да направят кожата ви по-малко чувствителна към вредните ултравиолетови лъчи на слънцето, защото без подходяща защита може да бъде вредно за кожата. Някои проучвания показват, че добавките с рибено масло могат да помогнат в борбата с възпалителни и автоимунни заболявания, засягащи кожата, като псориазис и лупус.
 
Мазните риби са източник и на Витамин Е, който е един от най-важните антиоксиданти за кожата ви. Набавянето на достатъчно Витамин Е е от съществено значение за предпазване на кожата от увреждане от свободните радикали и възпаления. Тези видове морска храна са източник на висококачествени протеини, които са необходими за поддържане на здравето. И накрая, рибата осигурява цинк - минерал, който е жизненоважен за  регулирането на възпалителните процеси в тялото и подпомагането на процеса на зарастване на рани. Недостигът на цинк може да доведе до възпаление на кожата, лезии и забавено зарастване на рани.
 
Ето и няколко примера за по-мазна риба, която може да включите в хранителният си режим:
 
Скумрия: Най-често се консумира тя, защото е ароматна и съдържа високо съдържание на Омега -3 мастни киселини, също така е богата и на протеин.
 
Сардини: Те са малки риби, които са суперхрана и съдържат почти 1200 мг Омега-3 на порция. Една от малкото храни с естествено високо съдържание на Витамин D и калций.
 
Сьомга: Сьомгата също е богата на мазнини, Омега-3 и калций.
 
Пъстърва: Пъстървата е една от най-често консумираните риби, заедно със скумрията. Освен че е богата на Омега-3 тя е източник и на селен, калий и Витамин B6 и Витамин B12.
 
Броколи

 


Броколите са пълни с витамини и минерали, включително цинк, Витамин А и Витамин С, които са важни за здравето на кожата. Съдържат и лутеин - каротиноид, който действа като бета-каротин. Лутеинът помага за предпазване на кожата от окислително увреждане, което може да доведе до изсушаване и набръчкване на кожата. Цветчетата на  броколите съдържат специално съединение, наречено сулфорафан, което може да се похвали с някои впечатляващи потенциални ползи. То дори може да има противораково действие, включително при някои видове рак на кожата. Сулфорафанът също така е мощно защитно средство срещу увреждане от слънцето. Той действа по два начина: неутрализира вредните свободни радикали и включва други защитни системи в организма ви. При лабораторни тестове сулфорафанът намалява броя на кожните клетки, убити от ултравиолетовите лъчи, с цели 29%, като защитата продължава до 48 часа. Има данни, че сулфорафанът може също така да помогне за поддържане на нивата на колаген в кожата.

Зелен чайЗеления чай може да помогне за предпазване на кожата от увреждане и стареене. Мощните съединения, които се съдържат в зеления чай, се наричат катехини и подобряват здравето на кожата ви по няколко начина. Подобно на няколко други храни, съдържащи антиоксиданти, зеленият чай може да помогне за предпазване на кожата ви от увреждане от слънцето. Зеленият чай също така подобрява влажността, грапавостта, дебелината и еластичността на кожата.Въпреки че зеленият чай е чудесен избор за здрава кожа, е препоръчително да избягвате да пиете чая с мляко, тъй като има доказателства, че млякото може да намали ефекта на антиоксидантите на зеления чай, заради възпалителните процеси. Установено е, че ежедневното пиене на зелен чай може да намали зачервяването от излагане на слънце с до 25%.
 
Червено гроздеЧервеното грозде е известно с това, че съдържа ресвератрол.Ресвератролът е растително съединение, което се съдържа в много храни, като гроздето, червеното вино, някои горски плодове и фъстъците. То има антиоксидантни свойства и неутрализира свободните радикали, които могат да увредят кожата и да причинят признаци на стареене. Това полезно съединение се съдържа и в червеното вино. За съжаление няма много доказателства, че количеството ресвератрол, което получавате от чаша червено вино, е достатъчно, за да повлияе на кожата ви. И тъй като червеното вино е алкохолна напитка, има отрицателни ефекти от прекомерното му пиене.
Не е препоръчително да започнете да пиете червено вино само заради потенциалните му ползи за здравето. Вместо това трябва да увеличите приема на червено грозде и горски плодове.

АвокадоАвокадото е с високо съдържание на полезни мазнини. Тези мазнини са полезни за много функции на организма, включително за здравето на кожата. Набавянето на достатъчно количество от тези мазнини е от съществено значение за поддържане на еластичността и хидратацията на кожата. Едно проучване, в което участват над 700 жени, установяват, че високият прием на общи мазнини - по-конкретно видовете здравословни мазнини, които се съдържат в авокадото са свързани с по-еластична и гладка кожа.Предварителните данни показват също, че авокадото съдържа съединения, които могат да помогнат за предпазване на кожата от увреждане от слънцето. Увреждането на кожата от ултравиолетовите лъчи може да доведе до появата на бръчки и други признаци на стареене.

Авокадото е и добър източник на Витамин Е, който е важен антиоксидант, помагащ за предпазване на кожата ви от оксидативен стрес, който води до увреждането на състоянието на кожата Ви. Повечето хора не успяват да си набавят достатъчно Витамин Е чрез храната. Интересен факт е, че Витамин Е е по-ефективен, когато се комбинира с Витамин С. Витамин С също е от съществено значение за здравата кожа. Кожата ви се нуждае от него, за да създава колаген, който е основният структурен протеин, поддържащ кожата здрава и силна. Дефицитът на Витамин С се среща рядко в наши дни, но често срещаните симптоми включват суха, груба и люспеста кожа, която е склонна лесно да се натъртва. Витамин С е също така антиоксидант, който помага за защита на кожата оксидативен стрес, причинен от слънцето и околната среда, което може да доведе до признаци на стареене. Една порция от 100 грама или около 1/2 авокадо осигурява 14% от дневната доза на Витамин Е и 11% от дневната доза на Витамин С.

Орехи


Орехите
имат много характеристики, които ги правят отлична храна за здрава кожа. Те са добър източник на есенциални мастни киселини, които са мазнини, които организмът ви не може да произвежда сам. Всъщност те са по-богати от повечето други ядки както на Омега-3, така и на Омега-6 мастни киселини. Диетата с твърде високо съдържание на Омега-6 мазнини може да стимулира възпаления, включително възпалителни състояния на кожата като псориазис. От друга страна, Омега-3 мазнините намаляват възпаленията в тялото ви, включително и върху кожата. Докато Омега-6 мастните киселини са в изобилие в западната диета, източниците на Омега-3 мастни киселини са рядкост. Тъй като орехите съдържат добро съотношение на тези мастни киселини, те могат да помогнат в борбата с потенциалната възпалителна реакция на прекомерното количество Омега-6. Нещо повече, орехите съдържат и други хранителни вещества, от които кожата ви се нуждае, за да функционира правилно и да остане здрава. 28 грама орехи съдържат 8 % от необходимата доза цинк. Цинкът е от съществено значение за правилното функциониране на кожата като бариера. Той е необходим и за заздравяването на рани и борбата с бактериите и възпаленията. Орехите осигуряват и малки количества от антиоксидантите Витамин Е и селен, в допълнение  може да си набавите към 4-5 грама протеин от 25гр. порция орехи.

Бонус tips  След като се запознахте с ползите и свойствата на храните, полезни за здравето на кожата. Искаме да ви споделим и препоръчителни насоки, които може да включите в ежедневната си рутина, за да поддържате съсътоянието на кожата си в оптимално състояние и да я задържите здрава и сияйна максимално дълго време. Освен балансирано хранене, което е богато на витамини и минерали е необходимо да включите и активен начин на живот. Повече разходки, тренировки на открито или фитнес, движението поддържа тялото здраво, в следствие на което и кожата красива по-дълго време. Хранителните добавки също са добро допълнение към здравословния начин на живот, ако не успявате да доставите всичко необходимо от храната, повечето съсътавки могат да се намерят под формата на хранителна добавка.
И не на последно място, но също толкова важно е да не забравяте да почиствате редовно лицето си с почистващ продукт, като измивен гел, а през деня използвайте слънцезащитен крем минимум 50-ти фактор.

ЗаключениеЗа да постигнете кожа, която отразява вашето здраве, е от съществено значение да отделяте време за грижа за себе си. Жените често бързат да прибягват към естетичните корекции, въпреки че може да помислят как може да се случи по естествен път? Например като се включи храна богата на витамини и минерали, масажи за лице, тренировки. Храната, която приемате, и начинът, по който се грижите за своето тяло, имат огромно значение за красивата и здрава кожа. Изберете хранителни продукти, които подпомагат здравето на вашата кожа и осигуряват достатъчно хранителни вещества. Помнете, че грижата за кожата е инвестиция във вашето общо здравословно съсътояние и самочувствие.

С уважение,

Haya Labs..
Препоръчани продукти
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия