»
»
Топ 5 бързи протеинови закуски
Топ 5 бързи протеинови закуски
0
1530
За някои, закуската е основното хранене за деня  - „силна закуска за силен ден“. За други, закуската е нещо досадно, нещо, което се прави в колата, на път за работа, или набързо пред монитора. За трети, пък, закуската изобщо не фигурира в дневника им – пият едно кафе, пушат една цигара и са готови.

Независимо в коя категория спадате, ние сме на мнение, че закуската, като всяко останало ядене, трябва да бъде полезна. Колкото повече засищащи храни включите в своята закуска, толкова по-добре ще се чувствате. Не само ще имате повече енергия, но и няма да изпитвате глад.



Днес ще споделим нашите пет любими рецепти, с които често започваме дните си. Това, което ние търсим в една закуска е богато количество протеин, ниско количество мазнини и средно до ниско количество въглехидрати. Защо? Защото протеинът се разгражда най-бавно от организма ни, осигурявайки постоянен поток на енергия и карайки ни да се чувстваме сити за по-дълго време. Освен това, консумирането на повече протеин може да ни помогне с поддържането на тонуса в мускулите!

Другото нещо, което прави една рецепта за закуска наистина неустоима е нейното време за приготвяне. Все пак, колкото по-бързо и по-лесно, толкова по-вероятно някой да му даде шанс! Няма да ви лъжем, и ние сме жертви на забързаното ежедневие – искаме всичко на момента, особено ако е вкусно! Затова и рецептите, за които ще поговорим отнемат само 15 минути за приготвяне. Запретвайте ръкави, пускайте сутрешното слънце да влезе и се пригответе за един страхотен ден – време е за закуска!

[1] Омлет със спанак



Този апетитен омлет комбинира високото количество протеин в яйцата с любимия на всички спанак. Няма нищо по-хубаво от това да започнеш деня с омлет – не само по филмите имат лукса да правят омлети за закуска!

Необходими съставки:

  • 2 големи яйца
  • 1 купа спанак
  • 1 ч. л. зехтин
  • 2 с. л. настъргано сирене „Чедър“
  • 1 ч. л. нарязан копър (пресен)


Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата в малка купа. Загрейте зехтина в тиган с незалепващо покритие на средна температура. Изсипете яйцата и веднага разбъркайте със шпатула за 5 до 10 секунди. Постепенно избутвайте частите, които са вече изпечени към центъра на тигана, позволявайки на несготвената смес да се запълни по неговите краища. Гответе докато омлетът стане леко златист отдолу – би трябвало да отнеме около 1-2 минути

Извадете омлета от тигана и сложете спанака и чедъра върху едната му половина, след което я покрийте с другата половина. Преди да хапнете, поръсете сгънатия омлет с копър.

Хранителна стойност: 17 гр. протеин, 3 гр. въглехидрати, 19 гр. мазнини. Калории в една порция: 255.

[2] Омлет с пушена сьомга и крема сирене



Тайната на този главозамайващ и здравословен омлет с пушена сьомга е се крие в техниката: готви се на слаб огън, за да може сиренето да стане пухкаво и меко. Освен това, към яйцата се добавя и малко мляко, за да бъде омлетът още по-нежен.

Необходими съставки:

  • 2 големи яйца
  • 1 ч. л. обезмаслено мляко или вода
  • ⅛ ч. л. млян черен пипер
  • 1 ч. л. масло
  • 2 с. л. нарязана пушена сьомга
  • 1 с. л. крема сирене или натрошена фета
  • 1 с. л. ситно нарязан червен лук
  • 1 ½ ч. л. пресен копър, плюс още за украса
  • Щипка сол

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата, млякото (или водата), пипера и солта в купа.

Разтопете маслото в тиган с незалепващо покритие на среден до слаб огън. Добавете яйчената смес и гответе в продължение на 1 минута, без да разбърквате. Сложете сьомгата, сиренето, лука и копъра върху едната половина на омлета. Гответе в продължение на 1 минута. С помощта на шпатула повдигнете сготвената страна, за да може суровото яйце от средата да потече към краищата. Повторете това, докато няма сурови яйца.

Покрийте страната с плънката, свивайки го на две. Гответе 1 минута. Ако яйцата започнат да добиват кафяв цвят, намалете температурата. Внимателно обърнете омлета и гответе още 1 минута. Сервирайте веднага, гарниран с още копър и черен пипер.

Хранителна стойност: 17 гр. протеин, 3 гр. въглехидрати, 19 гр. мазнини. Калории в една порция: 254.

[3] Ягоди и извара



Ударна доза витамин С и калций – страхотен и бърз начин да започнете деня си, без да се притеснявате, че ще погълнете повече калории от необходимото.

Необходими съставки:

  • 1 купа пресни ягоди
  • ½ купа нискомаслена извара


Начин на приготвяне:

Смесете съставките – това е!

Хранителна стойност: 15 гр. протеин, 14 гр. въглехидрати, 2 гр. мазнини. Калории в една порция: 127.

[4] Бъркани яйца със зеленчуци



Ако имате най-различни останали зеленчуци в хладилника – това ястие е идеалният повод да разчистите и да започнете деня си доволни! Бонус съвет от нас: нарежете всичко на предната вечер, за да може сутринта да си спестите малко време (а и нерви)!

Необходими съставки:

  • 2 ч.л.зехтин
  • 1 купанарязани броколи, аспержи и/или тиквички (или каквото искате)
  • 1 малка скилидка чесън, смлян
  • ½ ч.л.смлян,пресен розмарин
  • 2 големи яйца
  • 1 с.л.гъста сметана
  • ⅛ ч.л.сол
  • ¼ ч.л. млян черен пипер
  • 1 с.л.настъргано сирене „Чедър“или „Гауда“


Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в тиган на среден до слаб огън. Добавете нарязаните зеленчуци. Гответе, като разбърквате често, докато зеленчуците омекнат (2 до 4 минути). Добавете чесъна и розмарина; гответе още 1 минута.

Разбийте яйцата в купа и прибавете сметаната, солта и пипера. Изсипете яйчената смес върху сварените зеленчуци. Бъркайте, докато яйцата са почти готови, след което добавете сиренето. Изключете котлона и оставете яйцата да разтопят сиренето.

Хранителна стойност: 17 гр. протеин, 8 гр. въглехидрати, 27 гр. мазнини. Калории в една порция: 338.

[5] Фритата с аспержи, праз и рикота



Пролетта е тук: поглезете се с тазипролетно-зеленчукова фритата със салата от рукола и парче хрупкав хляб. Съвет от нас: тази рецепта се приготвя изключително бързо, затова не забравяйте да приготвите всички съставки предварително!

Необходими съставки:

  • 8 големи яйца
  • ¼ чаша сметана
  • ½ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. млян черен пипер
  • 2 с. л. зехтин
  • 3 чаши нарязан праз
  • 1 килограм аспержи, подрязани и нарязани на парчета
  • ¼ чаша частично обезмаслена рикота
  • 2 с. л. песто
  • ¼ чаша пресен босилек


Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата, сметаната, солта и пипера в купа. Загрейте зехтина в голям тиган на средно висока температура. Добавете праза и аспержите и гответе, като разбърквате често, докато омекнат (5-6 минути).

Изсипете яйчената смес върху зеленчуците и гответе, докато почти стегне (около 2 минути). Сложете рикотата и пестото отгоре и поставете тигана във фурната, докато яйцата леко покафенеят (1 до 2 минути).

Преди да сервирате, поръсете обилно с босилек.

Хранителна стойност: 18 гр. протеин, 14 гр. въглехидрати, 27 гр. мазнини. Калории в една порция: 369.

Бон апети!

Надяваме се да сме ви дали поне малко вдъхновение и да сме ви накарали да се замислите дали, всъщност, не е лоша идея да пропускате закуска. Изпробвайте някоя от рецептите и ще се изненадате колко добре ще се чувствате след това!

С уважение,


Хая Лабс.
.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия