»
»
Скъп ли е здравословния начин на живот - мит или истина?
Скъп ли е здравословния начин на живот - мит или истина?
0
1091
 Основното оправдание, когато стане дума за здравословно хранене винаги е, че излиза много по-скъпо от уличната храна. Митът, известен на мнозина, обаче се оказа абсолютно погрешен.
 
Приготвянето на храна у дома отнема време, което в наши дни голяма част от работещите хора нямат. Прибягвайки до готовата улична храна се оковаваме във веригата на затлъстяването.
 
Залитането към вредните храни често е предизвикано от финансовата зависимост на хората. Най-честата причина да изберем пица, хот-дог или бургер е цената. Рекламите на вредните храни са навсякъде около нас, а основната им задача е да изкушат потребителя с „ниската” си цена.


 
Равносметката обаче е съвсем различна и е в полза на здравословното хранене.
 
Съдържанието на по-голямата част от вредните храни е плашещо както за специалисти диетолози, така и за любители спортисти. В повечето „бързи” храни има високо съдържание на сол и захар, които придават на тези храни апетитния вкус. Въглехидратите в тях също са в огромни количества, с което се повишава инсулинът в тялото за кратко. След като зависимостта от инсулина премине, тялото иска допълнителна порция от вредната храна.
 
Инсулиновият пик е един от естествените процеси в тялото. По време на хранене ние повишаваме нивата на кръвна захар, която тялото превръща в енергия. След като сме се нахранили през останалата част от деня нивото на кръвната захар спада постепенно, а енергията на тялото намалява. Тогава тялото започва да използва т.нар. складирани гликоген като го превърне в глюкоза, което отнема известно време.
Когато обаче консумираме т.нар. улични храни ние засилваме този процес, като предизвикваме инсулинов „удар”. След като сме „атакували” тялото си то съответно рязко смъква нивото на захар в кръвта и по-бързо предизвикваме глад и умора.


 
И макар да е евтина вредната храна нанася сериозни поражения на организма – уврежда сърцето, води до депресия, непрестанен глад, чувство за умора, покачване нивата на лошия холестерол и затлъстяване.
 
Вредното влияние на т.нар. „бързи храни” е причината през последните няколко години усилено в медиите да присъстват теми свързани със здравословното хранене. В публичното пространство все повече инфлуенсъри започнаха да показват добрия пример, като се хранят здравословно, спортуват активно и показват истинското влияние на добрата храна.


 
Когато предприемете стъпката към здравословното хранене, трябва да имате предвид, че приготвянето на ястия с месо и риба излизат по-скъпо. Това обаче не означава, че не можете да си набавяте необходимите вещества от други храни като зеленчуците например.
 


Здравословната храна излиза в пъти по-евтино на тези, които са с ограничен бюджет, отколкото уличната кухня. Например задушени  зеленчуци, в които има и картофи, биха ви излезли около 3-4 лв., спрямо продуктите, което ще използвате, за 4 порции, докато един бургер е на цени между 5 и 7 лв.
 
Порция зеленчуци е 84,37 kcal за 100 гр., от които 2,76 g. протеин, 1,91 g. мазнини и 12,47 g. въглехидрати. Зеленчуците имат високо съдържание на цинк и магнезий, които са много важни за поддържане на имунната система. Те съдържат и високо съдържание на фибри, които от своя страна намаляват нивата на глюкоза в кръвта, нормализират сърдечния ритъм и понижават нивата на лошия холестерол. Друга е ситуацията при бургерите – 100 гр. пилешки бургер с ръжен хляб съдържа 263,15 kcal, от които 8,90 g. протеин, 16,84 g. мазнини и 20,49 g. въглехидрати.
 
Друг пример за евтини и здравословни предложения са лещата, боба и нахута. Те са перфектното решение, когато искате да се нахраните за малко пари и да останете сити задълго.


 
Пример за евтино, вкусно и здравословно ястие е леща яхнията, чийто калории за 100 гр. са 70,75 kcal., от които 4,03 g. протеин, 1,81 g. мазнини и 8,54 g. въглехидрати.
 
Сравнено с нея обаче 100 гр. от любимата на всички пица съдържа 226,10 kcal, от които 12,75 g. протеин, 11,81 g. мазнини и 16,59 g. въглехидрати.
 
Правилното хранене е от огромно значение за здравето, а цената на храната сама по себе си не трябва да спира хората да се хранят добре. А митът, че здравословната храна е скъпа, който години наред спира хората да се хранят правилно, е чиста измислица.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия