»
»
Топ 3 ползи на Калиевия йод
Топ 3 ползи на Калиевия йод
0
1244
Какво е йод?

Наричан още йодид, йодът е вид минерал, който се намира естествено в земната почва и океанските води. Много солена вода и растителни храни съдържат йод, а най-широко достъпен е той, в йодирана сол.

Изключително важно е да си набавяме достатъчно йод чрез храната, но ако не успеем, на помощ идват хранителните добавки. Йодът е важен минерал, защото регулира хормоните, развитието на плода и други процеси в тялото.

Ако нивата на йод са ниски, Вашият лекар може да препоръча добавки. Изключително важно е да НЕ приемате, каквито и да е добавки с Калиев йодид, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Подпомага здравето на щитовидната жлезаЙодът играе жизненоважна роля за здравето на щитовидната жлеза. Тя се намира в основата на предната част на врата ви и спомага за регулиране на производството на хормони. Тези хормони контролират метаболизма, здравето на сърцето и редица други процеси.

За да произвежда хормони на щитовидната жлеза, тя поема йод в малки количества. Без него,  производството на хормони на щитовидната жлеза може да намалее. „Ниска” или недостатъчно активна щитовидна жлеза може да доведе до състояние, наречено хипотиреоидизъм.

Докато йодът насърчава цялостното здраве на щитовидната жлеза, твърде много йод може да има отрицателен ефект върху щитовидната жлеза. Ето защо НЕ трябва да приемате йодни добавки без препоръка на Вашия лекар!

Дезинфекция на водаЙодът е един от методите за дезинфекция на водата. Той може да бъде особено полезен, ако нямате достъп до питейна вода поради последици от природно бедствие.
Два процента течна йодна тинктура може да се добави към водата на стъпки от пет капки на един литър чиста вода. Ако водата е мътна, добавете десет капки на литър.

Могат да се използват и таблетки с йод, но инструкциите могат да варират в зависимост от производителя.

Въпреки ролята, която йодът може да играе при дезинфекцията на питейната вода, има и някои опасения, че той може да увеличи общия прием на йод при хората и да доведе до неблагоприятни последици за здравето. Общият прием на йод не трябва да надвишава 2 mg на ден.

Защита от излагане на радиацияВ случай на изтичане на радиация, Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват използването на калиев йодид (KI) за защита на щитовидната жлеза от радиационни наранявания. Предлагат се под формата на таблетки и течни формули.
 
Макар и да не е напълно сигурно, колкото по-скоро се вземе Калиев йодид, толкова по-добре се смята, че щитовидната жлеза е защитена в случай на такъв вид спешност.

ХАЯ ЛАБС.
Препоръчани продукти:
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия