»
»
Съвет: Хапвайте повече кисело зеле!
Съвет: Хапвайте повече кисело зеле!
0
1069
Съвет: Яжте кисело зеле, дори ако го мразите
 
Дойде и зимата – сезона на киселото зеле. Макар и да не подозирате, то крие изключително много здравословни ползи за всички!

Това е една от най-добрите храни, които вероятно не ядете, но определено трябва. Ето защо и колко трябва да хапвате:



Ако някоя храна е истински суперхрана, то една от тях е киселото зеле. Да, това звучи гадно и повечето хора не го харесват, но ако някоя храна може да промени общото ви здраве, то това е кисело зеле.

Пробиотик и пребиотик

Киселото зеле е пробиотик и пребиотик.



Постигането на здравословен баланс на бактериите в червата е важно поради различни причини:

• Те могат да изпратят химикали в мозъка, които причиняват освобождаването на серотонина, като по този начин създават спокойствие.



• Те всъщност могат да предотвратят инсулиновата резистентност

• Те могат да осуетят възпалението и в резултат да предотвратят голяма част от възпалителните процеси, които засягат човека.

Тази последна точка е особено важна. Всички видове човешки дейности и навици засягат имунната ви система, включително диетите, лекарствата, инфекциите, стреса и нивата на хормоните.

Всички тези неща засягат здравето на червата, като създават ограничена или непълна популация от бактерии в червата.



Без правилното равновесие на бактериите, лошата диета, лекарствата и т.н. причиняват по-пропускливост на чревната лигавица, така че нашествениците - независимо дали са бактерии, вируси или дори органични или неорганични частици - могат да навлязат в кръвта и да причинят нарушения в имунната система.

Вероятно това е причината, поради която милиони германци, хранещи се с кисело зеле, не са се сринали по улиците от  различни видове колбаси, причиняващи рак.

Смята се, че червото на всеки човек съдържа хиляди различни видове бактерии, а киселото зеле обикновено съдържа само четири (леукостосто месенероиди, лактобацилус бревис, педикокос пентозасеус и лактобацилус плантар).
Изследванията обаче показват, че тези четири добри бактерии създават среда, благоприятстваща растежа на други бактерии.



Правилата за зелето

1. Купувайте само кисело зеле от хладилниците в хранителния магазин. Ако киселото зеле се намира на рафта от известно време, шансовете са да няма същите хранителни свойства.
3. Съхранявайте киселото зеле в хладилника.
4. Не гответе киселото зеле, защото готвенето убива бактериите. Можете обаче да го затоплите внимателно.



Колко трябва да ям?

Дори няколко супени лъжици ще имат някакъв положителен ефект.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия