Съвет: Хапвайте повече кисело зеле!
0
1069
Дойде и зимата – сезона на киселото зеле. Макар и да не подозирате, то крие изключително много здравословни ползи за всички!
Това е една от най-добрите храни, които вероятно не ядете, но определено трябва. Ето защо и колко трябва да хапвате:
Ако някоя храна е истински суперхрана, то една от тях е киселото зеле. Да, това звучи гадно и повечето хора не го харесват, но ако някоя храна може да промени общото ви здраве, то това е кисело зеле.
Пробиотик и пребиотик
Киселото зеле е пробиотик и пребиотик.
Постигането на здравословен баланс на бактериите в червата е важно поради различни причини:
• Те могат да изпратят химикали в мозъка, които причиняват освобождаването на серотонина, като по този начин създават спокойствие.
• Те всъщност могат да предотвратят инсулиновата резистентност
• Те могат да осуетят възпалението и в резултат да предотвратят голяма част от възпалителните процеси, които засягат човека.
Тази последна точка е особено важна. Всички видове човешки дейности и навици засягат имунната ви система, включително диетите, лекарствата, инфекциите, стреса и нивата на хормоните.
Всички тези неща засягат здравето на червата, като създават ограничена или непълна популация от бактерии в червата.
Без правилното равновесие на бактериите, лошата диета, лекарствата и т.н. причиняват по-пропускливост на чревната лигавица, така че нашествениците - независимо дали са бактерии, вируси или дори органични или неорганични частици - могат да навлязат в кръвта и да причинят нарушения в имунната система.
Вероятно това е причината, поради която милиони германци, хранещи се с кисело зеле, не са се сринали по улиците от различни видове колбаси, причиняващи рак.
Смята се, че червото на всеки човек съдържа хиляди различни видове бактерии, а киселото зеле обикновено съдържа само четири (леукостосто месенероиди, лактобацилус бревис, педикокос пентозасеус и лактобацилус плантар).
Изследванията обаче показват, че тези четири добри бактерии създават среда, благоприятстваща растежа на други бактерии.
Правилата за зелето
1.
виж още
3. Съхранявайте киселото зеле в хладилника.
4. Не гответе киселото зеле, защото готвенето убива бактериите. Можете обаче да го затоплите внимателно.
Колко трябва да ям?
Дори няколко супени лъжици ще имат някакъв положителен ефект.