»
»
Как да си набавим Витамин С през зимата.
Как да си набавим Витамин С през зимата.
0
962
Със застудяването на времето, освен наближаващите Коледни празници, за съжаление започват да се вихрят и вирусите и настинките. За това е изключително важно, по време на зимния сезон, да се грижим добре за имунната ни система и цялостното здравословно състояние. Един от най-големите помощници на тялото ни в такива случаи е Витамин С. Той е есенциален витамин, който за съжаление не можем да произведем самостоятелно. Но в същия момент има огромно влияние върху множество здравословни процеси в тялото. В следващите няколко реда, можеш да прочетеш кои са най-пълноценните източници на Витамин С през зимата, с които ще можеш да си набавиш необходимата дневна доза бързо и вкусно.

Картофи



Картофите
са с ниско съдържание на калории - средно голям печен картоф съдържа само около 110 калории. Те са добър източник на витамини С и В6, манган, фосфор, ниацин и пантотенова киселина. Освен това са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, което ги прави много полезни. Проучванията свързват картофите и хранителните им вещества с различни впечатляващи ползи за здравето, включително подобрен контрол на кръвната захар, намален риск от сърдечни заболявания и по-висок имунитет.

Ряпа



Ряпата
осигурява над 30% от необходимата дневна доза Витамин С на тялото. Освен това, е чудесен източник на фолиева киселина, витамин К и провитамин А. Ряпата е пълна с фибри и витамини К, А, С, Е, В1, В3, В5, В6, В2, както и с минерали като манган, калий, магнезий, желязо, калций и мед . Също така е добър източник на фосфор, омега-3 мастни киселини и протеини.

Мандарини



Една малка мандарина осигурява 34% от дневния прием на витамин С. Освен това е богата на витамин А и допринася за необходимата дневна доза тиамин, витамин В6 и фолиева киселина. Мандарините съдържат малки количества минерали, включително калий, калций, магнезий и желязо. Богатите на калий диети намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Калцият пък е важен за здравите кости и зъби. Магнезият помага за регулиране на кръвното налягане, а Желязото е важно за осигуряване на кислород на мускулите.

Ананас



Ананасовият сок включва в състава си богат набор от витамини и минерали, които могат да повишат имунитета. Той е с високо съдържание на витамин С, който може да ти помогне да предпазиш тялото си от настинките и вирусите. Също така съдържа ензими, за които е научно доказано, че активират здравословния отговор на имунната система и подпомагат работата и. Ананасите също така са богати на витамини А и К, фосфор, цинк и калций.

Червено зеле



Червеното зеле е богато на витамин С, което го прави изключително мощен антиоксидант и имуностимулатор. Подпомага естествената защита на тялото в борбара със свободните радикали. В сравнение със обикновеното зеле, червеното зеле съдържа 10 пъти повече витамини, източник е на флавоноиди и съдържа в състава си голямо количество антиоксиданти, които подобряват здравето на очите, зъбите, костите и имунната система.

Киви


Първото нещо което Ви идва на ум, когато Ви попитат за плод богат на витамин С е обикновено портокалът. Но знаете ли, че всъщност Кивито има много по-високо съдържание на този толкова важен витамин? Този малък плод също така е богат на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали, освен това има и изключително висока хранителна стойност. Стимулира имунната система и помага на тялото да се предпази от често срещани заболявания като грип и настинка, като в същото време осигурява множество други ползи за здравето. Той също така помага за усвояването на желязо, като осигурява подобрена жизненост и балансира работата на метаболизма, което повишава нивата на умствена и физическа енергия.

Грейпфрут



Грейпфрутът е богат източник на антиоксиданти и най-вече витамин С. Консумирането му подпомага борбата на тялото със свободните радикали, които според някои учени, са основната причина за Рака.  Малък грейпфрут може да осигури на организма цели 68,8 mg витамин С.  Важно е да се отбележи обаче, че консумирането на Грейпфрут не е препоръчително, когато се приемат определени лекарства (най-вече свързани с повишен холестерол и кръвно налягане) . За това и често, той не е най-популярния избор, когато имаме нужда от естествен източник на Витамин С.

Портокали



Портокалът е може би най-популярния източник на Витамин С.  Той има множество здравословни ползи и влияе позитивно върху здравето на сърцето, понижава кръвното налягане и подобрява състоянието на кожата. Освен това е мощен антиоксидант, който влияе върху свободните радикали и за разлика от грейпфута, няма негативни странични ефекти. Богат е на фибри и според някои скорошни изследвания, може да има положителен ефект при Диабета.

Броколи



Знаете ли, че в броколите се съдържа точно толкова Витамин С, колкото и в портокалите. Освен това, те са богат източник на Калций, Желязо, Фосфор, Калий, Цинк, Тиамин, Рибофлавин, Ниацин, Витамини А, В6, В12, D, Е и К, както и Фолат. Броколите имат изключително позитивен ефект върху здравето и особено при някои заболявания, като например Диабета и Артрита. Съдържат в състава си голяма доза картеноиди и влияят позитивно върху здравето на сърцето и имунната система.

Много често обаче е невъзможно ежедневното ни хранене, да включва изброените по-горе плодове и зеленчуци. Тук на помощ идват хранителните добавки, чрез които само с една таблетка дневно, успяваме да си набавим необходимата дневна доза Витамин С.

Хая Лабс.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия