»
»
Неподозираните лечебни свойства на Пелина.
Неподозираните лечебни свойства на Пелина.
0
733
Пелинът е билка, която е изключително популярна заради своя характерен аромат, тревист вкус и предполагаеми ползи за здравето. Въпреки, че основно се отглежда в Европа, той вирее лесно в различни климатични зони, включително части от Азия, Африка, Южна Америка и Съединените щати. Има кадифено бели или зеленикаво-сребърни стъбла, жълто-зелени листа и луковични цветя, които са ярки или бледожълти. Всички части на растението се използват в традиционните медицински практики от стотици години. Пелинът традиционно се използва за освобождаване на тялото от нежелани паразити, откъдето идва и името му на английски „wormwood”. Етеричното масло, извлечено от тази билка с горчив вкус, има много други мощни ползи за здравето, включително подобряване на здравето на храносмилането, управление на болката и намалено възпаление. Ние от Хая Лабс решихме да те запознаем по-подобробно с някои от забележителните ползи, на това толкова разпространено растение.


Подобрява храносмиланетоСкорошно проучване показава, че около половината от населението на света съобщават, че са имали поне няколко пъти в живота си стомашно-чревен проблем (напр. Газове, подуване на корема, киселини, болки в стомаха, запек и диария) . Тук на помощ идва пелинът, тъй като стимулира храносмилането и облекчава спазмите в чревния тракт.

Лечебните му свойства увеличават апетита и насърчават производството на слюнка и други храносмилателни ензими, които пдодбряват движението на чревните мускули, като помагат на храната да се движи по храносмилателния тракт, за да поддържа здравословното храносмилане.

Тъй като 70% от имунната система се намира в храносмилателния тракт, пелинът косвено помага за поддържане и поддържане на цялостното здраве.


Мощни антиоксидантни свойстваПелинът съдържа няколко активни съставки, сред които е и хамазуленът. Той има забележително въздействие върху свободните радикали и подпомага борбата на тялото с тях. Основно действа като антиоксидант и е най-концентриран в етеричните масла от етапа на предцъфтежа на растението.

Антиоксидантите като хамазулен могат да се борят с оксидативния стрес във вашето тяло, който е свързан с рак, сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер и други заболявания. Също така подобрява състоянието на кожа и забавя процесите на стареене.


Бори се с възпалениятаАртемизинин, друго растително съединение, което се среща в Пелина, може да подпомогне организма в борбата с възпалението. Смята се, че артемизининът инхибира цитокините, които са протеини, секретирани от имунната ви система, които стимулират възпаленията.

Проучванията показват, че пелинът може да помогне за облекчаване на болестта на Crohn, която се характеризира с възпаление на лигавицата на храносмилателния тракт. Симптомите му могат да включват диария, умора, коремни спазми и други храносмилателни проблеми.


Облекчава болкатаПелинът отдавна е популярен заради своите болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства. Той например може да помогне за облекчаване на остеоартрит, болезнено състояние в резултат на възпаление на ставите. В 4-седмично проучване при 90 възрастни с остеоартрит на коляното, прилагането на 3% пелин маз за кожа 3 пъти дневно е спомогнало за подобряване на нивата на болка и физическата функция.

Трябва да се отбележи, че самото растение никога не трябва да се прилага директно върху кожата, тъй като неговите съединения са твърде концентрирани и могат да доведат до болезнени изгаряния.

Хая Лабс.
Препоръчани продукти:
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2022 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия