»
»
Как да се справим с жегите
Как да се справим с жегите
0
1851
Вероятно сте чули новините. През юли 2023 г. по целия свят бяха отчетени рекордни температури. Според някои данни е напълно възможно това да е най-горещият месец в историята.

А сега поемете дълбоко въздух, защото скоро ще стане много по-лошо. Прогнозите за времето сочат, че горещините скоро няма да си ходят. Преживяхме юли, но тепърва ще става все по-горещо.

Въпреки мрачните новини обаче учените са наясно с факта, че човешкото тяло е невероятна машина, способна на много повече, отколкото можем да си представим. Тялото ни може да се адаптира към почти всичко. От живот в екстремен студ и без слънчева светлина, през живот с оскъдни количества храна и вода, до, разбира се, оцеляване в екстремни горещини.Както с всичко останало, топлинната адаптация изисква време и търпение. Ако се прави прибързано и без подготовка и/или уважение към природата, опитът да свикнем с определени климатични условия може да бъде изключително опасен.
Все пак, не се потете от притеснение (каламбурът е абсолютно умишлен)! Ние сме се погрижили за вас. Ето как да се аклиматизирате към горещините, без да страдате (или поне с възможно най-малко страдания):

Постепенно излагане на горещини

Аклиматизация означава да се излагате на определени условия и съответно да привикнете с тях. В нашия случай, тези условия са топлината и влажността. Тайната към успеха е бавно и постепенно да увеличавате времето, което прекарвате при тези условия.

По този начин карате тялото си да се адаптира на физиологично ниво. Ефектите са още по-осезаеми ако по време на излагането сте физически активни. Тези адаптации увеличават издръжливостта и устойчивостта ви на горещината (или студа) и подобряват способността на тялото ви да се справя с тях и да функционира добре.

След определено време сърдечният ви ритъм се забавя, телесната ви температура се понижава и започвате да се потите по-ефективно. Това е така, защото обемът на плазмата (кръвната плазма) се увеличава, което улеснява работата на сърцето ви. Така, организмът ви може да задържа течности, особено електролити, много по-добре.

Толеранс към топлинаПреди действително да започнете, имайте предвид, че не е добра идея да се впускате в това начинание в пика на най-големите горещини. Подгответе се за тях предварително, а ако не сте добре подготвени, останете на закрито с включен климатик и се наслаждавайте на живота си без жега.

Освен това имайте предвид всички здравословни състояния, нивото на физическата ви подготовка, лекарствата, които приемате, и, разбира се, възрастта ви. И накрая, но определено не на последно място, имайте бутилка с вода наблизо постоянно и се уверете, че сте добре хидратирани!

Как да се справите с жегата – стъпка по стъпка

Почнете с малко
Започнете с разходка. Точно така, обикновена разходка. Вземете си бутилката, сложете си слънцезащитен крем и се разходете навън за около 15 минути. Когато се чувствате по-комфортно, можете да увеличите продължителността на разходката или да я превърнете в джогинг. Не ви съветваме да тичате, освен ако не сте в добра физическа форма и не сте сравнително млади.

Това е първата, но и най-важната стъпка. Топлинната аклиматизация зависи от нивото на стрес, на което подлагате тялото си. Колкото повече го натоварвате, толкова по-добра ще е адаптацията на организма ви. Все пак, имайте предвид, че прекаляването може да бъде вредно.

Слушайте тялото сиАко в даден момент започнете да се чувствате зле или ви налегне мисълта за неизбежна смърт, спрете. Спрете, починете си и отидете на безопасно място. Може да сте склонни да продължите, но има физиологични граници, които и най-издръжливите хора не могат да преодолеят.

Въпреки способността на тялото ви да се адаптира, прекомерното излагане на климатични екстремности може да доведе до сериозни увреждания. Съобразявайте се с това и не бързайте.

Отделете време за почивкаСлучвало ли ви се е да се чувствате уморени през дългите летни следобеди? Да? Това е така, защото жегата всъщност изчерпва енергията ви. Буквално. А сега се опитайте да си представите, че се разхождате в 14:00 ч. и се опитвате да свикнете с горещината. Има вероятност веднага щом се приберете вкъщи, да се свлечете на дивана и да заспите блажено.

Точно това и трябва да направите. В края на краищата, ако не смятате, че можете да свикнете с летните горещини, по-безопасно е просто да останете в добре климатизирани помещения и да излизате навън само при абсолютна необходимост.

Не се притеснявайте; седенето в офиса при работещ климатик няма да доведе до загуба на топлинните ви адаптации, просто защото тялото ви не разчита активно на тях. Това е напълно нормално.

И с това приключваме! Приятно лято и не забравяйте да носите слънцезащитни продукти, те са животоспасяващи!


С уважение,

Хая Лабс
.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия