»
»
Суха кожа и как да се справим?
Суха кожа и как да се справим?
0
1142
Когато кожата ви е суха .

Знаем колко некомфортно може да е всичко това – груба кожа, сърбеж. Може да почувствате още по-голямо неразположение след контакт с вода, появяват се още по-неприятни усещания като необичайно зачервяване, пукнатини и понякога дори – кървене.

Много неща могат да го причинят, и това, което можете да направите е да потърсите правилното лечение.Възможна причина: Възрастта

Може да имате суха кожа на всяка възраст, но е по-вероятно този тип проблем да се появи ако сте на възраст над 50 години. Това е така, защото жлезите, в които се произвежда „маслото” за кожата ви, намаляват с възрастта и започват да произвеждат по-малки количества. Възрастните хора също са по-склонни да имат заболявания като диабет и бъбречни заболявания, които могат да причинят сухата кожа.


 
Възможна причина: Атопичен дерматит

Това е най-често срещаният вид екзема. Сухата, сърбяща кожа е най-забележителният симптом, но може да имате и обрив в лактите и върху лицето, ръцете и краката. Най-често е причинена от алергична реакция и обикновено може да го контролирате ако овлажнявате кожата си и да страничите от това, което предизвиква това състояние на кожата – парфюми, козметични продукти или други алергени.Възможна причина: Работното място

По-вероятно е да имате суха кожа и хронични кожни заболявания, ако работите с определени химически и биологични материали или при екстремни температури. Видовете работни места, които могат да засегнат кожата ви, включват хранителна или козметична индустрия, здравеопазване, селско стопанство, почистване, боядисване, механика, печат и строителство.

Можете да използвате предпазни средства и да се опитвате да бъдете изложени на възможно най-малко материали, особено ако виждате симптоми на суха кожа или атопичен дерматит.


 
Възможна причина: Водата

Накисването във ваната или душ за дълги периоди е често срещана причина за суха кожа. И колкото по-гореща е водата, толкова по-лошо е. Басейните и горещите вани, които имат много хлор в тях, също са лош избор, защото химикалът изсушава кожата ви. Добра идея е водата да бъде с по-ниски температури и прекараното време под душа да е по-краткосрочно.


 
Възможна причина: Тютюнопушене

Заедно с всички други здравословни проблеми, свързани с пушенето, то също причинява бръчки и бъркотии с притока на кръв към най-външните слоеве на кожата. И това води до груба, суха кожа.


 
Възможна причина: Вашият сапун

Много популярни сапуни и шампоани почистват кожата ви, като отстраняват дори маслото от нея. Това може да причини суха кожа или да влоши уж доброто й състояние. Огледайте се за други душ гелове или сапуни, консултирайте се с лекар-дерматолог и вземете най-доброто решение спрямо вида на кожата.


 
Възможна причина: Времето

Зимата доказано изсушава кожата ви повече от другите сезони, защото влажността (влагата във въздуха) обикновено е много по-ниска. Отоплителните системи също изсушават въздуха, което също не помага. Обърнете специално внимание на кожата си при този тип метеорологични условия: покривайте ги, често ги овлажнявайте и избягвайте неща, които предизвикват алергични реакции.


 
Възможна причина: кожно специализирано заболяване

Известен от учените като ichthyosis vulgaris, това е наследствено състояние, което прави мъртвите клетки да се скупчват заедно в дебели, сухи люспи. Те обикновено се появяват на кожата в ранна детска възраст и могат да бъдат трудни за овладяване, както физически, така и емоционално. Няма лечение, но предприетите мерки могат да помогнат за контролирне на симптомите.


 
Какви мерки да вземете?

Определянето на причината за проблем по кожата е един от най-добрите начини за справяне с проблема. Ако имате лоша суха кожа доста често, обърнете внимание на това, което правите, преди да се случи. Може да се наложи да спрете да го правите за няколко дни и да използвате специализиран овлажнител, или да носите ръкавици или друга защита, когато започнете отново.Ако кожата Ви е много суха, лекуващият ви лекар (дерматолог) може да Ви предпише крем, който да се постави върху проблемния участък, като кортикостероид или имунен модулатор (това може да помогне за реакцията на тялото към нещо, към което сте алергични). В комбинация с овлажнител, крема може да облекчи сърбежа, зачервяването и подуването. Но имайте предвид, че някои от тях могат да спрат да работят, ако ги използвате твърде често.


 
Кога да потърсим лекарска помощ?

Обикновено можете да се справите със сухата кожа с промени в начина на живот, домашни средства, както и спрей-сапуни и овлажнители. Ако обаче това не ви помага, потърсете Вашия лекар, особено ако сухотата и сърбеж ви пречат на най-редовни дейности, свързани с ежедневието ви, или ако имате открити рани или големи участъци от лющене на кожата.


 
Превенция

Можете да направите няколко неща, за да запазите кожата си влажна и здрава: поставете овлажнител веднага след като се изкъпете. Използвайте крем, когато въздухът е сух. Носете естествени влакна, като памук и коприна, защото те позволяват на кожата ви да диша. (Вълната, макар и естествена, понякога може да раздразни кожата ви.) Използвайте препарат, който няма бои или парфюми.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2022 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия