»
»
Кафява захар – Kоя от всички да изберем?
Кафява захар – Kоя от всички да изберем?
0
1626
Кафявата захар започна да става изключително желан и известен продукт като алтернатива на бялата, рафинирана захар.
Нека обаче разкажем малко повече за кафявата захар и нейните хранителни стойности и здравословни ползи.



Произход и производство на кафява захар

Захарта идва при нас като краен продукт и има различни наименования и форми, но за съжаление в природата никоя от тях не се среща под естествена и чиста форма.
Плодовете, например, са с най-високи стойности на захар. Те съдържат изключително високи количества фибри, витамини и микроелементи.
Кафявата захар, която ще засегнем в тази тема е краен продукт, който е получен след производството на добре познатата бяла захар. А спецификата в цвета и аромата на кафявата захар се дължи на наличието на меласа в състава.

Меласата е остатъчния продукт, който е получен чрез извличането на захар от захарната тръстика. Цветът и качествата зависят много от възрастта на използваната суровина и от метода на събиране.



За да се стигне до меласата, получената първична суровина се смила. В резултат сиропът се кипва, за да се получи сгъстяване и кристализация на захарта.
Това е процес, добре познат като първа (лека) меласа, богата на захар, тъй като тя все още съдържа в състава си минимално количество от сиропа.

Тъмната (вторичната) меласа се получава едва след второто варене на сиропа и има по-натрапчив вкус.

Третата фаза, която обхваща пречистването на захарта, води до отделяне на най-тъмната меласа. Тя е добре позната с натрапчивия си вкус и специфичност, има най-малко съдържание на захар, тъй като по-голямата част от нея вече е отделено за в бъдеща обработка. Тук хранителните стойности са изключително високи - витамини, минерали, калций, магнезий, калий и желязо.



Видове кафява захар

Кафявата захар се дели на два основни типа - светла и тъмна. Разликата е в цвета - а това зависи от количеството меласа в крайния продукт.

• Ярка кафява захар - минимална захароза 86%, максимална пепел - 2,25%, максимално съдържание на вода - 4,50%

• Тъмно кафява захар - минимална захароза 86%, максимална пепел - 3.25%, максимално съдържание на вода - 4.50%



Към кафявата захар спада и нерафинираната захар от захарна тръстика, както и рафинираната, допълнително обогатена с меласа.

Суровата кафява захар (нерафинираната такава) се получава още след първата кристализация на захарната тръстика.
Някои разновидности се различват по размер на кристалите, цвят, вкус, влажност и редица други характеристики.

Има три основни вида сурова кафява захар - Muscovado, Demerara и Turbinado.



• Мусковката - това е най-тъмната захар, която се намира на пазара у нас. Тя е относително по-лепкава от останалите видове захар и има специфичен аромат, поради тръстичния сироп, който не се отделя от нея по време на обработката й.
Получава се чрез дехидратиране на сока от тръстика, като тук не е необходима бъдеща обработка.
Филипините са главен производител на Muscovado.

• Демерара - това е светло кафява захар с големи, златисти кристали, които са леко слепени от меласата. За получаването на този вид захар, тръстиката бива смилана и сокът от първата преса се сгъстява, за да се образува плътния тръстиков сироп накрая.
Получената смес се дехидратира, като това оставя след себе си големите кристали кафява захар. Производството на този вид захар започва в Южна Америка.



Turbinado - това е захарта, която е преминала частична обработка и са отстранени минимални количества меласа и цветът е златисто-кафяв. За добиване на този тип захар водното съдърание се изпарява от сока, с цел постигане на частична кристализация. Turbinado е най-честата алтернатива на бялата рафинирана захар и разликата с нея е, че получената захар не е подложена на кристално обезцветяване и избелване, но запазва естествения цвят на продукта.



Хранителни свойства:




.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия