»
»
Изненадващи неща, които могат да увредят черния дроб
Изненадващи неща, които могат да увредят черния дроб
0
857
Захар

Твърде много захар не е просто лошо за зъбите. Тя може да навреди и на черния дроб. Органът използва един вид захар, наречен фруктоза, за да „направи” мазнини. Твърде много количество рафинирана захар и високо фруктозен царевичен сироп причиняват натрупване на мазнини, което може да доведе до чернодробно заболяване.

Някои проучвания показват, че захарта може да бъде толкова вредна за черния дроб, колкото и алкохолът, дори ако не сте с наднормено тегло. Това е още една причина да се ограничат храните с добавени захари, като сода, сладкиши и бонбони.Билкови добавки

Дори ако на етикетът пише „органично“, винаги трябва да проверявате източника и съставките на дадения продукт. Например, някои хора приемат билка, наречена кава кава за симптомите на менопаузата или за да им помогнат да се отпуснат и да редуцират нивата на стрес в организма.

Но проучванията показват, че тази съставка може да попречи на черния дроб да работи правилно. Това може да доведе до хепатит и чернодробна недостатъчност. Някои страни са забранили, и дори ограничили употребата на тази билка, но тя все още може да се открие на редица места в Америка.


 
Допълнителни килограми


Допълнителните мазнини могат да се натрупат в чернодробните клетки и да доведат до мастно чернодробно заболяване (NAFLD). В резултат на това, черният дроб може да набъбне. С течение на времето може да се втвърди и да се получи тъкан на черния дроб (лекарите го наричат цироза). Има по-голяма вероятност да се разболеете ако сте с наднормено тегло или страдате от затлъстяван на средна възраст, или имате диабет. Може да успеете да обърнете нещата в своя полза. Хранителен режим и редовните упражнения могат да спрат болестта.


 
Твърде много витамин А от хранителни добавки

Вашето тяло се нуждае от витамин А и е добре да го приемате от растения като пресни плодове и зеленчуци, особено тези, които са червени, оранжеви и жълти. Но ако приемате хранителни добавки с високи дози витамин А, това може да бъде проблем за черния дроб. Консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете допълнителен витамин А, защото вероятно не се нуждаете от него.


 
Безалкохолни напитки

Изследванията показват, че хората, които пият много безалкохолни напитки, имат по-голяма вероятност да страдат от мастно чернодробно заболяване (NAFLD). Проучванията не доказват, че напитките са причината. Но ако сами усещате, че прекалявате с количествата и искате дасе отървете от този ужасен навик, това може да е добра причина да се решите на действия.


 
Парацетамол

Имате възпалено гърло, главоболие или настинка и винаги посягате към парацетамол за облекчаване на болката? Не забравяйте да вземете точното количество! Ако случайно вземете твърде много от всичко, което има ацетаминофен - например, хапче за главоболие и нещо друго срещу простуда и грип, и двете имат ацетаминофен - това може да навреди на черния дроб. Проверете дозата и колко е добре да приемате за един ден. Придържайте се към тези ограничения и всичко ще бъде в норма.
 


Транс мазнини

Транс мазнините са изкуствени мазнини в някои пакетирани храни и вредни субстанции (Ще ги видите като „частично хидрогенирани“ съставки). Диета с високо съдържание на транс-мазнини ви дава по-голяма вероятност да наддадете на тегло. Това не е добре за черния ви дроб. Проверете списъка на съставките. Дори ако пише "0" грама транс-мазнини, това не винаги трябва да се приема за чиста монета.По-малко алкохол, отколкото мислите

Вероятно вече знаете, че пиенето на твърде много е лошо за черния дроб. Но може да не осъзнавате, че „твърде много” може да се случи, без да сте алкохолик или пристрастен към алкохола. Лесно е да се пие повече, отколкото си мислите. Много чаши могат да съдържат много повече от една стандартна половин чаша вино, например. Ако пиете, не забравяйте да бъдете умерени - това е едно питие на ден за жените и до две на ден за мъже.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2022 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия