»
»
7 добри храни, които не консумирате ежедевно
7 добри храни, които не консумирате ежедевно
0
1049
Сьомга, горски плодове, броколи, бадеми и къдраво зеле са само част от храните, за които не подозирате, че са прекрасен източник на хранителни вещества, витамини и минерали и за съжаление, често пропускате да включите в менюто си.

Има още много храни, които не са сред „известните” такива, но са много ценени заради всичките си ползи, които носят върху оптималното здравословно състояние.

1.Карфиол



Броколите са подобни на карфиола и привличат повече внимание от „белия” си брат. Както всички други кръстоцветни зеленчуци, карфиолът е добър източник на витамин С и фибри. Подобно на броколите, карфиола е естествен растителен източник на сулфорафан, който може да противодейства на ракови клетки и има доказано действие против туморни заболявания.

2.Сардини



Тези малки риби имат богати хрантелни стойности. Сардините са чудесен източник на полезни омега-3 мастни киселини и витамин В12. Те също са източник на витамин D, калций и оказват мощна подкрепа за костите и ставите.

3.Цвекло



Тези ярко оцветени кореноплодни зеленчуци изглеждат изключително груби отвън, но са по-меки и сладки, след като биват приготвени.



Цвеклото съдържа антиоксиданти, което може да помогне за предпазването на клетките от оксидативен стрес и заболявания и проблеми с очите. Сокът от цвекло регулира кръвното налягане и увеличава притока на кръв към мозъка. Ако сте активно спортуващ човек, закуска с включено цвекло може да подпомогне енергийните нива и издръжливостта по време на физическо натоварване.

4.Артишок



Можете да го изпечете или да го ядете сварен. Включвайки го в менюто си, можете да получите само 60 калории и почти никакви мазнини. С високо съдържание на фибри, този зеленчук ще ви даде чувство за ситост и това няма да ви позволи да приемате повече храни, които биха могли да ви навредят.

5.Сливи – сушени



Сушените сини сливи действат в подкрепа на хранотмилателната система и ускоряват метаболизма. Те са с високо съдържание на антиоксиданти и фибри. Само четвърт чаша със сини сливи има 104 калории и 12% фибри – всичко от което се нуждаете в рамките на един ден.

Можете да ги приемате цели, да ги добавите към закуската, следобедната такава, за десерт към обяда или навсякъде в кулинарията и приготвянето на храната!

6.Леща



Лещата и бобът са известни бобови култури, но много хора не предполагат колко полезни са всъщност. Можете да ги накиснете преди да ги сготвите. Добавете лещата към месо, в супи и можете само да се радвате на всички ползи, които носи тя – действа в подкрепа на сърцето, източник е на протеин и фибри, и това далеч не е всичко!

Лещата е бедна на мазнини, което позволява добавянето им към ежедневното меню и хранителен режим на всеки, който спазва строга диета.

7.Водорасли



Освен добавени към сушито, водораслите могат да се добавят в редица храни. Този член от семейството на морските храни определено заслужава да бъде опитан.

Тъй като абсорбират хранителни вещества от морето, водораслите са богати на витамини и минерали – особено калций и желязо. Също така, имат високо съдържание на протеини и са бедни на мазнини.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия