3 истини за млечните продукти, които може би не знаехте
0
1155
Тези хранителни продукти могат да крият позитиви, за които дори не сте предполагали!
Всички ние знаем, че разлика между всички млечни продукти няма – кисело мляко, пресномляко, сирене – всички те са направени от едни и същи протеини, мазнини и въглехидрати, а единственото което се различава е съотношението.
И тъй като търсим най-доброто за себе си, избираме продукта с най-малко съдържание на мазнини.
Едно проучване проведено наскоро в Дания обаче доказва точно обратното – млечните продукти са по-добри за нас, когато се приемат без никаква преработка и извличане на най-полезното.
Стана ли ви интересно?
Ето няколко неща, които трябва да знаете ако приемате и обичате да добавяте в хранителния си режим млечните продукти:
1.Пълномасленото мляко понякога е с по-ниско съдържание на мазнини
В едно ново проучване изследователи сравняват резултатите, направени от млекопроизводителии други източници на белтъчини и калций. Както отбелязват те в своето проучване, „млечните продукти са основен източник на наситени мазнини в храната и по този начин са били посочени като една от основните причини за заболявания на сърцето”.
До това заключение са стигнали изследванията, след обстоен преглед на хора, приемащ млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.
Хората, които консумират ферментирали млечни продукти с високо съдържание на мазнини (пълномаслено кисело мляко) имат значително по-нисък процент при риск от заболявания като диабет тип 2, отколкото тези, които консумират ферментирали млечни продукти (нискомаслено кисело мляко).
Проблемът с млечните продукти не е в самото мляко – а в неговата преработка.
2. Не се отказвайте от млечните продукти в името на мечтаната фигура!
Когато става въпрос за загуба на тегло, много хора се отричат от млечните продукти. В същото изследване, което посочихме по-горе били изследвани и резултатите върху теглото на всеки от участниците, след редовна консумация на млечни продукти.
виж още
На едната група е дадено пълномаслено краве мляко, на другата соево мляко, обогатено с калций, на третата калциево-карбонатна добавка, а четвъртата не била включена в консумацията на никакво мляко и служела като контролна група.
Изследователите установяват, че най-много отслабнали хора има в групата, приемаща пълномаслено краве мляко. Според научните изследвания, този тип мляко дава чувство за ситост и намалява глада.
Не винаги избягвайте мазнините – да, те са вредни, но същевременно с това контролират апетита и чувството за ситост!
3. Сиренето е здравословна храна
Докато изследват ефекта на млечните продукти върху здравето на костите, изследователите установяват, че сиренето е по-ефективно от калциевите хранителни добавки, които са широко разпространени със свойствата си да укрепват костите и ставите.
По-специално – в изследването е споменато, че „ферментиралите млечни продукти – като сирене” могат да имат положителен ефект върху баланса на минералите и костите, тъй като в допълнение към фосфора, калция и протеините, в тези продукти можете да откриете и огромно количество пробиотичнибактерии.
Донякъде изненадващо, но хората, които редовно консумират сирене, имат по-малък риск от заболявания на сърдечно-съдовата система.
Сложната структура и комбинация от минерали и бактерии в различните млечни продукти често предоставят ползи, които могат да подобрят общото ви здраве както по начини, които знаем, така и по начини, които все още не сме открили! .