»
»
10 причини винаги да ви е студено
10 причини винаги да ви е студено
0
370
Анемия
 

Чудите се защо постоянно ви е студено? Анемията е едно от заболяванията, които могат да причинят този постоянен дискомфорт.

Анемията се случва тогава, когато нямате достатъчно здрави червени кръвни клетки, за да донесат на тялото ви всичкия необходим кислород. Това състояние ще ви кара да се чувствате уморени, слаби, замаяни и без дъх. Може да ви накара да изстинете, особено ръцете и краката ви.


 
Заболяване на бъбреците
 
Диабетът и високото кръвно налягане често причиняват бъбречни заболявания. Тези състояния могат да понижат телесната температура и да предизвикат други проблеми. Бъбречните заболявания също са свързани с анемия, която може да ви накара да почувствате студ, дори когато не сте навън.Диабет тип 2
 
Ако имате това заболяване, може да имате анемия и проблеми с бъбреците и кръвообращението, което може да ви накара постоянно да чувствате студ. Увреждането на нервите от диабета също може да ви доведе до това състояние. Поддържането на кръвната захар под контрол с промените в начина на живот и лекарствата може да помогне.
 
Периферна артериална болестТова заболяване се случва тогава, когато плаката стеснява артериите и прави по-трудно за краката, а понякога и за ръцете, да получат достатъчно кръв. Ако единия крак е много по-студен от другия, особено ако често чувствате и болка в него, това може да е признак на заболяването.

Вземете мерки ако се появят такива симптоми. Промените в диетата и физическите упражнения понякога могат да помогнат, но най-добре се консултирайте с медицинско лице.


 
Грип или настинка
 
Те са причинени от вирус, който засяга цялото ви тяло, включително носа, гърлото и белите дробове. Можете да получите висока температура и втрисане заедно с главоболие, болки в мускулите, кашлица и отпадналост. Тя може да бъде сериозна, особено за деца и възрастни хора.


 
Периферна невропатия
 
Ако краката ви са студени, но не са студени на допир, това може да е признак за това състояние. Често започва от пръстите на краката и се движи нагоре по крака. Това се случва, когато по някакъв начин е увредена нервната система. Диабетът е често срещана причина. Това състояние може да се появи и поради инфекции, чернодробни или бъбречни заболявания, недостатъчния прием на витамини или контакт с токсични химикали.Недостиг на витамин В12
 
Това може да доведе до анемия, която може да ви накара да изстинете. Можете да получите витамин В12, когато ядете пиле, яйца и риба. Някои зърнени храни и други храни също са богат източник на витамина.

Имайте предвид, че може да не получите достатъчно В12, дори и да ядете много храна с него. Някои хора имат проблеми с усвояването на витамина поради заболяване или лекарства, които приемат.


 
Вие не получавате достатъчно желязо
 
Без необходимото количество от това хранително вещество, можете да доведете организма си то т.нар. състояние, наречено "желязо-дефицитна анемия", която може да ви накара да изстивате. Тя може да бъде причинена от загуба на кръв, лоши хранителни навици или защото тялото ви не може да я абсорбира добре.

Най-добрият източник е червеното месо, но също и домашните птици, свинското месо и рибата. Някои източници, различни от месо, включват обогатени с желязо хляб и зърнени храни, грах, соя, нахут и зеленолистни зеленчуци.


 
Лекарства
 
Някои лекарства могат да ви накарат да се почувствате по-студени като страничен ефект. Бета-блокерите, например, помагат на сърцето да се отпусне и да предпази тялото от вредни химикали в отговор на сърдечни заболявания. Но вие също може да почувствате замаяност, умора, гадене и студенина в ръцете и краката си.
 


Прием на алкохол
 
Първоначално може да ви стопли, защото това прави кръвта ви да раздвижи разширените кръвоносни съдове точно под кожата. Но температурата ви ще спадне, когато тялото ви изтегля кръв от сърцевината ви, за да затопли повърхността на кожата.

Алкохолът също потиска частта от мозъка, която регулира температурата ви. При замръзване, това може да причини опасно ниски температури или по-лошо – състояние,  наречено хипотермия.

.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2019 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия