»
»
Ползи за здравето от ментата
Ползи за здравето от ментата
0
1041
Какво представлява ментата?

Тази билка е кръстоска между два вида растения – водна мента и градинска мента. Вкусът и миризмата, които познавате от неща като бонбони, дъвки и сапуни, идват от концентрираното масло (етерично масло) вътре в самото растение.

Историята на ментата

Древните гърци, римляни и египтяни са използвали ментата като помощник в медицината преди хиляди години.

Как се използва?

Можете да получите всички ползи от ментата чрез чай, под формата на капсули от хранителни добавки или като екстракти.Маслото от мента се продава в течна и кремообразна форма и във вариант на хапчета и капсули. Можете да нанесете и крем с мента върху кожата си или да я приемате през устата. Кремовете с мента са силно концентрирани, така че ги използвайте само в разредена форма или няколко капки наведнъж.

Успокоява раздразнения стомах

Ментата има съединения, които отпускат тъканите в стомашно-чревния тракт на животните. Няколко проучвания показват, че ментата и другите билкови екстракти могат да намалят болката в стомаха при децата, но се нуждаем от повече доказателства, преди лекарите да могат да го потвърдят. Други изследвания показват, че растението може да помогне за облекчаване на гаденето и повръщането.

Намалява симптомите на IBS

Проучванията показват, че капсулите с наличие на масло от мента, могат да облекчат страничните ефекти на синдрома на раздразнените черва като газове, стомашни болки, запек и диария.

Помощ при главоболие

Активната съставка в ментата е ментол. Някои проучвания показват, че тя може да намали болката от мигрената. Съставката може също да намали други симптоми като светлинна чувствителност, гадене и повръщане. Няколко проучвания показват, че прилагането на разтвор от ментово масло на челото и слепоочията може да помогне за намаляването на главоболието и напрежението.


Убива бактериите в устата

Ароматът на мента не само освежава дъха ви, но и нейните антибактериални свойства могат да помогнат да се отървете от източника на миризмата, а именно микробите. Смята се, че това предпазва бактериите от образуване на „филм” върху зъбите ви, което спомага за поддържането на здрави и бели зъби.

Облекчава синусите

Антимикробните сили на ментата могат да ви помогнат да се справите с обикновената простуда или грип, която създава затруднено дишане и проблеми със синусите.

Увеличава енергията

Ако искате да се чувствате по-будни и продуктивни през деня, маслото от мента може да свърши тази работа.

Експертите не са съвсем сигурни какво се случва в тялото ви, когато усещате миризмата на масло от мента, но това може да събуди тялото и мозъка.

Облекчава менструалните болки

Изглежда, че това не оказва влияние върху количеството на загубата на кръв, но ментолът в ментата може да намали интензивността и да съкрати продължителността на болката при някои жени.

Бори се с хранителните бактерии

Учените са тествали маслото от мента върху бактерии като Е. coli, листерия и салмонела. Те открили, че може да спре трите да се развиват. Може също да „убие” Staphylococcus aureus, бактерия, която причинява кожни инфекции, пневмония, менингит и др.

Овладява непрестанния апетит

Някои изследвания показват, че маслото от мента може да ви накара да се чувствате по-малко гладни. Това може да ви помогне да ядете по-малко и вероятно да доведе до загуба на тегло.

Успокоява сезонната алергия

Ментата може да ви помогне да се наслаждавате на открито още по време на сезона на алергията. Има съединение, наречено „розамаринова киселина”, което може да понижи хистаминовата реакция на тялото ви. Това може да означава по-малко симптоми като раздразнен, запушен нос, кихане и червени, сърбящи очи.

Фокус и концентрация

В едно малко проучване, капсулите от ментово масло помагат на хората да се фокусират върху проблемите си за по-дълго, без да се уморяват психически. Острата миризма на билките може също да повиши паметта ви и да подпомогне концентрацията за важни дела.

.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2021 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия