»
»
Пилатес – ръководство за начинаещи
Пилатес – ръководство за начинаещи
0
1543
Вероятно сте чували оттук-оттам за пилатес – скорошен тренд във фитнес и лайфстайл средите, който бързо придоби популярност като общодостъпен и практичен начин да поддържаме тялото и ума си в добра форма.

Пилатес беше сложен в светлините на прожекторите и от редица световноизвестни личности, които заявиха, че дължат фитнес напредъка си и новата си форма именно на него. Редица актьори, модели и дори атлети споделят, че включването на някои от пилатес практиките в рутината си им помага да се чувстват по-добре в тялото си, да имат повече спокойствие и да минават през препятствията на живота с усещане за хармония.

Какво точно е пилатес, какви са основните му  ползи, как да започнете с пилатес тренировки – в тази статия ще си поговорим за всичко това и ще ви запознаем с човека, който стои зад разработването на този метод!

Откъде произлиза пилатес?Пилатес е система от упражнения за разтягане и сила, много подобна на йогата, която разглежда тялото в неговата цялост. Както при йогата, така и тук, се обръща внимание на взаимодействието между тялото и ума с цел постигане на хармония и баланс.

Системата е кръстена на човека, който я разработва – немския инструктор по физическо възпитание Йозеф Пилатес. Изключително слаб и болнав като дете, той посвещава живота си на това да усъвършенства своето физическо здраве. Йозеф бързо бива запознат с бодибилдинг, гимнастика и няколко бойни спорта. За отрицателно време той постига целите си и осъзнава, че едни от основните причини за влошаването на здравето по онова време (началото на XX в.) са съвременния начин на живот, неправилното дишане и неправилната стойка. Именно това го подтиква да задълбае във вече познатата материя и да разработи метода, който днес бива практикуван от милиони хора по цял свят.

Какво представлява методът пилатес?Описан в едно изречение, той представлява серия от упражнения за сила и гъвкавост, които изграждат стабилност в центъра на тялото и по-добра връзка между ума и мускулите, насърчавайки правилна стойка и правилно дишане.

За разлика от други тренировъчни системи, пилатес не се фокусира върху определен брой повторения или серии. Това, върху което се набляга е правилното, контролирано изпълнение на дадено движение, придружено от съответното дишане. Идеята е, че колкото по-добре биват изпълнявани зададените движения, макар и без десетки повторения, те ще доведат до резултати много по-бързо.

Под резултати нямаме предвид тяло от корица на списание за културизъм! Имаме предвид сила, гъвкавост и баланс. Основната идея на Йозеф Пилатес е била да превърне телата на практикуващите метода му в такива, които са способни да изпълняват ежедневните си задачи с грация, лекота и хармония. Затова и частите на тялото, върху които се поставя най-голям фокус са именно коремните мускули, мускулите около кръста и бедрата. Общо прието е, че стабилността и силата на човек идва именно от тях.

Основните принципи на пилатесКогато Йозеф Пилатес разработва своя метод, той не подходжда систематично, тоест – не създава определен набор от правила и указания, които да бъдат следвани от всеки. Оттогава насам обаче, редица инструктори, в целта си да поднесат метода му на по-широка аудитория и да го направят по-лесно разбираем и приложим, избират няколко основни негови принципи. Нека разгледаме кои са те!

1. Внимание

Това означава насочването на вниманието върху центъра на тялото, за който споменахме горе. Поставянето на вниманието ни върху тази област е есенциално, защото именно тя ръководи всички упражнения и движения, които пилатес включва.

2. Концентрация

Концентрацията е онова нещо, което прави пилатес много сходен с йога. Идеята е, че колкото по-съсредоточени сме върху начина, по който правим движенията, толкова по-правилен е той. Това, от своя страна, води до по-качествено изпълнение и следователно до по-добри резултати.

3. Контрол

Тук става въпрос за тотален контрол над движенията. Както при тренировките с тежести, умението да имаме контрол над мускулите си е от значение за правилното изпълнение на дадено движение. При пилатес, то е още по-важно, тъй като съзнателното, непоклатимо движение на мускулите е в основата на метода.

4. Прецизност

Прецизното изпълнение на пилатес упражненията ни дава сигурност, че няма да се нараним. Изключително важно е всяко едно движение на тялото ни да е точно – по този начин активираме само необходимите мускулни групи и премахваме риска от травми. Също така, прецизното изпълнение дава много по-добри и по-бързи резултати.

5. Дишане

Почти всяко упражнение от системата на Йозеф Пилатес включва определено дишане. Той е вярвал, че качеството на нашето дишане има огромно влияние върху качеството ни на живот. Правилното дишане не само прави движенията по-лесни, но и ни позволява да установим връзката между духа и тялото.

6. Flow

В най-общия смисъл, Flow означава плавност, флуидност. Пилатес се изпълнява бавно, грациозно и плавно – без ненужно напрежение. Движенията са най-качествени, когато практикуващият ги изпълнява плавно, с прецизност, с концентрация и с правилно дишане. Може да се каже, че това е принципът, който обединява всички останали, превръщайки пилатес в ефективен и ангажиращ метод.

Как да започнем?Най-добре е да се присъедините към групов клас. Вече все повече фитнес центрове предлагат занимания по пилатес и то на много високо ниво. Изключително важно е да бъдете въведени в техниката на пилатес от човек, който е сертифициран преподавател, тъй като изпълнението на движенията правилно още от самото начало ще ви помогне да видите резултати по-скоро.

Ако тази идея не ви блазни и предпочитате да изпробвате метода самостоятелно, всичко, от което се нуждаете е постелка за йога или друга мека, но стабилна повърхност. Ако търсите в интернет, уверете се, че хората, които ви обучават са достатъчно наясно с темата. Също така, препоръчваме ви да си харесате някой онлайн курс за начинаещи и да го следвате от начало до край, за да не станете жертва на различни подходи и разсейване. Както казахме, концентрацията и постоянството са важни!

В заключение – пилатес е много подходяща система от упражнения за всеки, който не иска да натоварва ставите и мускулите си, но да вземе някои от ползите на по-експлозивните начини за тренировка. Пилатес изгражда мускулна сила, но не ви прави да изглеждате големи и набъбнали.

Предизвикваме ви да посетите поне едно занимание! Няма да се разочаровате, пък и ще се изненадате колко трудни са някои от упражненията!


Хая Лабс.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия