»
»
HIIT тренировки или високо интензивно кардио?
HIIT тренировки или високо интензивно кардио?
0
820
Кардиото е сред най-предпочитаните тренировки за горене на излишните мазнини. HIIT е високо интензивна кардио тренировка, която редува високо интензивни интервали с високо интензивни интервали, а целта е горене на излишните мазнини. 
 
За HIIT не са ви нужни много уреди във фитнеса, можете да използвате бягащата пътека, която ви е напълно достатъчна или просто да излезете в парка. В рамките на 15-20 секунди бягате на спринт, а след това около 1 минута ходите с нормално темпо. Така в рамките на 15 до 25 минути трябва да редувате ниско с високо интензивно трениране, като променяте интензитета при всяко повторение. 

 
По време на HIIT тренировка тялото превключва между анаеробен и аеробен режим. По време на тренировките се повишават нивата на редица хормони като тестостерон или хормон на растежа, а тренировките спомагат на процесите по горене на мазнините и покачването на мускулна маса. За да се случи това обаче е необходимо 1-2 часа преди тренировка да не консумирате въглехидрати, защото повишаването на инсулина ще възпрепятства освобождаването на хормоните и изгарянето на мазнини. 
 
По време на HIIT тренировките пулсът ви се покачва до максимални нива, като се активират т.нар. безкислородни или анаеробни процеси в тялото. По време на т.нар. анаеробен процес метаболизма се забързва, което означава, че по-дълго време изразходвате енергия, дори след прекратяване на тренировката. 
 
По време на анаеробния процес до клетките не достига достатъчно количество кислород, който е нужен за преработване на въглехидратите и мазнини, но за сметка на това се подобрява сърдечната дейност. По време на ниско интензивните интервали обаче се активира т.нар. аеробен процес, който стимулира горенето на мазнини. 

 
 
HIIT е предпочитан метод за намалява не телесно тегло, защото само с 1 тренировка ще изгорите 500 kcal. и то в рамките на само 20 минути. Но въпреки позитивите на този тип тренировка, интензивното кардио оказва сериозно натоварване на ставите, заради редуването на интензивността. На помощ в подобни ситуации са хранителните добавки, които ще подсилят ставите и ще укрепят костите. 
 
HIIT тренировките обаче не вършат чудеса, ако не ги съчетаете с подходящ хранителен режим, който да ви помогне да изгорите повече калории и със силови упражнения, които да увеличат резултатите. 
 
Започнете своите HIIT тренировки 1-2 пъти седмично, като се съобразите с вашата подготовка когато избирате с какво натоварване и интензивност ще тренирате. След първата седмица може да увеличите интензивността и да увеличите броя на тренировките. Можете да редувате силовите тренировки с HIIT, за да имате бърз ефект. 

 
 
Резултати от своите интензивни упражнения ще видите около шестата седмица, когато вече сте намерили своят комфорт в интензивността и сте започнали активно да спортувате. Можете да правите HIIT 5 до 6 пъти седмично, за да имате максимален резултат. 

 
 
.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия