Черешите и ползите им за здравето ни
0
1694
Нека се върнем назад във времето и да погледнем черешите в детайл – какви са различните сортове, какви са ползите от ежедневната им консумация и как да извлечем максимума от сезона на черешите! Статията ще става все по-сладка и по-сладка – толкова сладка, че вероятно след като я прочетете ще хукнете за малко черешки. Не ви виним, и ние това ще направим!
Първо – колко вида череши има и какви са особеностите им?
Ботанически погледнато, съществуват около 20 сорта череши, но ние имаме достъп до много малка част от тях. Двата основни вида череши, които можем да срещнем по нашите географски ширини са сладки и кисели.
Сладките череши включват тъмночервени или черни сортове, чиято форма наподобява сърце. Те са изключително сочни и са идеални за плодови салати и черешов тарт. Също така, съществуват, макар и по-рядко срещани, розови и жълти (бели) череши, които също са сладки. Най-често се сервират като допълнение към колбаси, или предястия със сирене.
Киселите череши си имат друго име в България – вишни. Точно така, вишните са част от подрод „Череша“. Вишните са по-мънички на размер от черешите и имат характерен яркочервен цвят. Тръпчивият им, леко кисел вкус ги прави идеални за пайове, торти, коблери и много други сладки десерти.
А сега по същество – за какво са полезни черешите?
Черешите биват определяни като суперхрани – термин, който от известно време, бива размятан насам-натам, понякога без основание. Суперхрана е всяка храна, която има свойствата да поддържа цялостното ни здраве, подсилва имунната ни система и ни снабдява с голямо количество жизненоважни хранителни вещества, като витамиин, минерали и антиоксиданти.
Макар и да не е научен, терминът суперхрана не е пълна измислица. Това, което свързва всички суперхрани е богатото количество антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, което съдържат. Антиоксидантите предпазват организма от оксидативния стрес и могат да допринесат за нашата жизненост, подобрявайки качеството на живота ни. От своя страна, омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата и морските дарове, не могат да бъдат произведени от организма ни, затова освен здравословна диета, трябва да приемаме и висококачествени хранителни добавки с омега-3 – цъкнете тук за нашия пълен каталог.
Полза №1 – По-качествен и по-дълъг сън
Черешите съдържат мелатонин – съединението, което регулира биологичния ни часовник. Когато е време за сън, организмът ни отделя мелатонин, помагайки ни да заспим, а когато е време за ставане – обратното – намаля производството му, за да можем да се събудим.
С напредването на възрастта, нивата ни, както и производството на мелатонин, намаляват драстично. Това обикновено води до по-кратък сън, който не е толкова освежаващ. Затова и повечето възрастни хора се нуждаят от следобедна почивка – това е своеобразно наваксване.
Вишните (киселите череши) са по-богати на мелатонин от своите сладки братовчеди.
виж още
Полза №2 – По-здрави стави
Болките в ставите могат да бъдат причинени от редица обстоятелства – неправилно движение, неправилно седене, липса на движение, претоварване, недостиг на калций, дори генетично предразположение.
Друга честа причина е натрупването на кристализирана пикочна киселина, която води до възпаление на ставите. Според изследвания в областта, черешите са един от малкото плодове, които имат уникалната способност да регулират нивата на пикочна киселина. Хора, страдащи от подагра или други проблеми със ставите, могат да добавят череши към своята диета и да намалят болките в ставите си.
Според това сравнително ревю, което разглежда различни проучвания върху ползите от черешите, консумацията на череши спомага за понижаване на болките в ставите едва след няколко дена от техния прием. Макар и в проучванията да се използва предимно екстракт от череши, пресните череши са също толкова подходящи.
Полза №3 – По-здраво сърце
Освен, че черешите съдържат редица хранителни вещества, които подобряват сърдечно-съдовата функция, те са богати и на фибри. Фибрите спомагат за правилната функция на храносмилателната система, регулират нивата на холестерол и подобряват здравето на кръвта.
Също така, те са първокласен източник на калий – минерал, който участва в балансирането на нивата на натрий и спомага за нормалното кръвно налягане.
Изследванията сочат, че консумацията на череши под формата на сок може да намали кръвното налягане в рамките на два часа. Освен това, той може да понижи и нивата на лошия холестерол. Високият LDL холестерол увеличава шансовете от развиване на сърдечно-съдови заболявания.
Полза №4 – По-добро възстановяване след тренировка
Както вече казахме, черешите са източник на антиоксиданти. В допълнение, те са богати и на противовъзпалителни съединения, които действат директно върху засегнатите от интензивна тренировка зони.
Консумацията на сок от вишни непосредствено след тренировка има няколко учудващи, но реални ефекти върху тялото ни:
- Намалена болка
- По-добро възстановяване
- Понижена мускулна треска в следващите дни
Изненадващо проучване върху бегачи на дълги разстояния установява, че атлетите, които са приемали половин грам екстракт от череши на ден, в продължение на 10 дена преди полумаратон, били 13% по-бързи от контролната група.
Като допълнение, изследователите съобщават, че при групата, приемала екстракт от череши, се наблюдавали и много по-ниски нива на болка. Следователно, невинните череши могат да бъдат отличен партньор във вашето възстановяване.
А сега към сладките детайли – хранителните стойности!
В 100 гр. череши се съдържат:
- Калории: 63
- Мазнини: 0,2 гр.
- Наситени мазнини: 0,038 гр.
- Полиненаситени мазнини: 0,052 гр.
- Мононенаситени мазнини: 0,047 гр.
- Холестерол: 0 мг.
- Натрий: 0 мг.
- Общо въглехидрати: 16,01 гр.
- Захари: 12,82 гр.
- Фибри: 2.1 гр.
- Протеин: 1,06 гр.
- Калций: 13 мг.
- Желязо: 0,36 мг.
- Калий: 222 мг.
- Витамин A: 3 мкг.
- Витамин C: 7 мг.
Разбира се, съществуват и няколко минуса, свързани с консумацията на череши:
Първият е, че полезните свойства на черешите се наблюдават само в непреработените, сурови череши, взети директно от природата. Сиропите, конфитюрите и сладкишите с череши съдържат купища добавена захар, която може да ви повлияе изключително лошо. Затова яжте череши само, когато са свежи, пресни и добре измити!
Вторият е, че ако не сте свикнали с редовната консумация на плодове и зеленчуци, или други храни, които са богати на фибри и фруктоза, прекомерната им консумация може да доведе до стомашни нарушения. По-конкретно – те могат да предизвикат остра слабителна реакция. Консумирайте отговорно и не прекалявайте – колкото и да са вкусни!
Черешово лято
Можем да говорим за черешите надълго и нашироко, но няма нужда. Всички обичаме череши! Затова побързайте да ги включите към вашата здравословна диета – ще ни бъдете благодарни!
С уважение,
Хая Лабс..