3 храни за възстановяване
0
1844
За съжаление обаче, всеки, който се занимава редовно със спорт знае че навяхванията, счупени кости, силна мускулна треска, стрес фактори или дори по-страшни състояния, биха отложили тренировките за известно време.
Това, което ядете след натоварваща тренировка, може да подпомогне възстановяването на организма и да предотврати щетите. Храната, която приемате след тренировка може да подсили костите и мускилите Ви, за да се върнете на крака обратно във фитнес залата, без извинения и да продължите активния си начин на живот!
Ще ви покажем няколко храни, които биха спомогнали по-бързото възстановяване след физическо натоварване.
Протеин
Фокусирайки се върху висококачествените протеинови храни, които съдържат всички незаменими аминокиселини, можем смело да заявим, че заздравяването на раните и слабия имунитет вече няма да са никакви терзания за Вас!
Яйцата, нискомасленото сирене или извара, кисело мляко или обикновеното печено пиле осигуряват качествен протеин и понасят добре на организма. Вегетарианците могат да получат качествен протеин от източници като соевите храни, например.
Бадемовото мляко е популярно, но за съжаление е с ниско съдържание на протеин, в сравнение с кравето или соевото мляко. Протеинът не само изгражда мускулите – той е ключов хранителен елемент в изграждането на костната система.
Витамин С и цинк
Въпреки, че всички хранителни вещества за важни за заздравяването и възстановяването на организма, витамин С и цинк са едни от най-предпочитаните съставки. Витамин С е необходим за производството на протеин, наречен колаген, койот е необходим за възстановяването на сухожилията.
виж още
Цинкът е минерал, който се среща най-вече в храни като месо, риба и млечни продукти, но също така присъства и в пълнозърнестия хляб, зърнените култури, ядки и бобови растения.
Витамин D и калций
Калций и витамин D са хранителни вещества, които са свързани със здравите кости. Така че, ако имате някаква фрактура, не забравяйте да приемате тези две хранителни вещества, с цел укрепване на костите.
Най-добрите източници на тези хранителни вещества са нискомаслените млечни храни. Те са обогатени с витамин D, което подпомага абсорбирането на калция.
.