»
»
Хидратация - какво е това?
Хидратация - какво е това?
0
1558
Много хора се борят повече с хидратацията, отколкото с това да се хранят правилно.

Помислете за това: здравите хора могат да живеят до осем седмици без храна, но може да не оцелеят след три до пет дни без течности!

Водата е от съществено значение за тялото - дори леко обезводняване може да има отрицателно въздействие върху умственото и физическото представяне.По отношение на вашите фитнес цели, приемането на не-достатъчно вода може действително да доведе до по-ниска метаболитна скорост (т.е. ще ви отнеме повече време да „ запалите ” съхраняваните мазнини). Могат да настъпят и сериозни проблеми с черния дроб и бъбреците.

Въпреки че е необичайно, възможно е също да се пие прекалено много вода. Каква е вредата от  това?

Е, пиенето на прекалено много вода може да причини главоболие, безсъние, летаргия и също да забави изгарянето на мазнините.Като цяло трябва да пиете достатъчно вода през целия ден, така че рядко се чувствате жадни и урината ви е безцветна или светложълта.
Не забравяйте да вземете предвид нивото на активността, околната среда и други фактори, като консумацията на излишък от натрий или алкохол (и двете могат да ви дехидратират).
 
Кафе и чай
 


Обърнете внимание на това дали вашето кафе и чай идват с допълнителни съставки като захар, например.

Консумирането на малки количества кофеин (обикновено до около три чаши кафе) може да доведе до положителни ефекти, като повишено настроение и понижено безпокойство при някои хора.За останалите хора дори и най-малкото количество кофеин е обезпокоително.
Имайте предвид, че кофеинът може да ви дехидратира.
 
Напитки
 
Те са опаковани с ненужна захар.
Да, дори така наречените спортни напитки и здравословни напитки.
Нашият съвет? Не ги вкусвайте изобщо. Те просто ще покачат кръвната ви захар, забавят метаболизма ви и ще работят срещу вашите фитнес усилия.
 


Изкуствените подсладители не са по-добри, тъй като те са свързани с метаболитни нарушения. Тялото ви мисли, че сте на път да консумирате истинска захар и да започнете процесите на метаболизиране на захарта, като освобождаване на инсулин.В резултат на това ще забележите намаляване на кръвната захар, което ще ви накара да пожелаете още повече храна.
 

Сокове

Повечето сокове, които се разпространяват в търговската мрежа, всъщност съдържат много малко плодов или зеленчуков сок. Те са пълни със захар и синтетика, които работят срещу всичките усилия, които полагате за мечтаната фигура!Но дори и да изстискате собствения си портокалов сок у дома, помислете за това: Бихте ли седнали да ядете четири портокала подред? Ами ако го направите – ще се почувствате ли по-добре?

Вероятно не, нали?

Не забравяйте, че захарта влияе лошо на кръвната захар и ще работи срещу вас, ако се консумира излишно.
Ако обичате много портокалов сок, сипете си и го пийте докато ядете различни храни, за да сведете до минимум неблагоприятните ефекти на концентрираната захар.
 


Алкохолни напитки

Ако решите да пиете алкохол, внимавайте за излишните калории, особено при захарни напитки като коктейли и бира. Най-добрият избор за алкохолни напитки с ниско съдържание на калории е червеното вино.

Алкохолните напитки съдържат изключително много калории:
 

 
.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2022 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия