»
»
По-добре мед отколкото захар!
По-добре мед отколкото захар!
0
1594
Бързи факти:

1. Захарта е потенциален източник на въглехидратите, от които се нуждаете
ежедневно, но прекаленото им приемане може да увеличи риска от някои заболявания.

2. Медът може да помогне за унищожаване на микробите

3. Медът има повече калории, отколкото захарта, но пък е много по-сладък – това ще Ви накара да консумирате по-малко сладко.



Когато пиете чаша чай към кое бурканче протягате ръка – към това с меда или към онова другото със захарта?

Въпреки че крайният ефект от двата продутка ще бъде постигнат, в следващите редове ще разкажем за техните хранителни стойности.

Медът и захарта са въглехидрати, съставени главно от глюкоза и фруктоза. Те се изполват като подсладители. И двете могат да доведат до покачване на теглото, но сравнявайки ги – медът е изключително полезен и има много по-добри хранителни стойности от тези на захарта.



Какво трябва да знаем за меда?

Пчелите използват нектара, който събират от цветя, за да създадат мед. Това вещество обикновено се консумира в течна форма и може да варира в цвят от бледо жълто до тъмно кафяво.

Медът се състои главно от вода и два вида захари: фруктоза и глюкоза. В хранителния състав на меда могат да бъдат открити също и:
  • Ензими
  • Аминокиселини
  • Витамини от групата Б
  • Витамин Ц
  • Минерали
  • Антиоксиданти
 
Много от антиоксидантите, открити в меда, се класифицират като флавоноиди. Те имат противовъзпалителни свойства, които могат да осигурят някои ползи за здравето.
Точният хранителен състав на меда варира в зависимост от неговия произход.
 

Ползи от меда
  • Можете да изпозвате по-малко количество мед, без да жертвате в замяна на това сладост
  • Съдържа витамини и минерали
  • Суровият мед може да помогне за облекчаване на алергии
 
Медът има по-висок състав на фруктоза, отколкото глюкоза. Фруктозата е по-сладка от глюкозата, така че може да използвате по-малко количество мед в храната или напитката си, без да жертвате сладост.

Следите от витамини и минерали, които се намират в меда, също могат да добавят ползи за здравословното Ви състояние.
Суровият, непастьоризиран мед съдържа следи от пчелен прашец, което може да помогне за облекчаване на алергичните реакции.



Медът също така осигурява допълнителни ползи за здравето като:
  • Може да помогне за унищожаване на микробите, тъй като има антимикробни свойства
  • Когато се използва под формата на гел, той може да спомогне за стимулирането на рани и леки изгаряния
  • Мощен помощник при болно гърло и кашлица
 


Като цяло, медът преминава през по-малко обработка и е по-натурален, пред захарта. Медът може да се консумира и суров, за разлика от захарта, която преминава през редица процеси, преди да бъде сложена на масата.
 

Какво трябва да знаем за захарта?

Захарта се състои от комбинация на глюкоза и фруктоза, които се свързват в едно, за да образуват захарозата. Няма добавени витамини или хранителни вещества. Тя се получава от захарно цвекло и захарна тръстика.



Това изисква многостепенна обработка, преди да стане рафинирана, гранулирана захар, която се използва най-често в домакинствата.

От всички видове захар, най-често се използва бялата, кафявата и суровата захар.
Кафявата е комбинация от бяла захар и меласа и може да най-често се използва в кулинарията. Суровата захар е по-малко рафинирана версия на бялата захар.
 


Ползи от захарта
  • Захарта е естествено срещана съставка
  • Като въглехидрат, захарта е потенциален източник на т.нар. „бързо гориво”
  • Бялата захар има дълъг срок на годност и е лесна за употреба при готвенето
 
Съвети за намаляване на подсладителите

Много хора прибягват до захар или мед по навик.
Опитайте първоначално да използвате половин чаена лъжичка мед в чая или по-малко захар в кафето сутрин.



Същото можете да направите в готварството.
 

В заключение:

Тези две съставки имат различен вкус и хранителни стойности. Можете да опитвате различните видове подсладители, докато стигнете до този, който Ви се харесва най-много. Но най-вече, обръщайте внимание на количествата.

Не забравяйте, че храната има най-добри стойности в натурален вид. Само тогава можете да извлечете максимума от нея!
.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия