Няколко ползи за здравето от тъмния шоколад
0
1030
Всъщност, много експерти препоръчват да ядете 30-60 грама или няколко парчета / блокчета тъмен шоколад всеки ден.
Колкото повече обработен е шоколада, който приемате, толкова по-малко е полезен за здравето.
Ето защо напоследък станаха толкова популярни продуктите от какаови суровини.
Въпреки това, много от здравословните съставки остават в преработения тъмен шоколад, при условие че не са добавени твърде много нездравословни съставки, като например високо съдържание на захар.
Високо съдържание на антиоксиданти
Какаото съдържа флаваноли, които се намират само в какаото и шоколад. Флавоноидите са натурални съединения, идващи от растителните храни, които действат като антиоксиданти и неутрализират свободните радикали в тялото.
Намалява високото кръвно налягане.
Тъмния шоколад доказано намалява високото кръвно налягане при хора, оплакващи се от този проблем.
Намалява LDL холестерола
Тъмният / черен шоколад редовно показва намаляване на LDL холестерола (лош холестерол) с около 10%.
Естествен антидепресант
Шоколадът съдържа серотонин, естествен антидепресант. Шоколадът също стимулира производството на ендорфини, които създават усещане за щастие и удоволствие у човека. Всъщност, едно проучване установи, че топенето на парче шоколад в устата създава усещане за удоволствие повече от страстна целувка.
виж още
Бори се с раковите клетки
Няколко проучвания са установили, че шоколадът е една от най-добрите противоракови храни заедно с други храни като червено вино, боровинки, чесън и чай.
Двата начина, по които се бори с раковите клетки, са чрез подтискане на клетъчното деление и намаляване на възпалението.
Предотвратява образуването на кариеси
Научни изследвания са установили, че поромонът в шоколада предпазва от кариеси чрез отстраняване на Streptococcus mutans - перорална бактерия, която допринася за сформирането на кариеси.
По-дълъг живот и по-малко заболявания
Проучване в Холандия, в което са изследвани 200 мъже на възраст над 20 години, установи, че тези, които консумират големи количества шоколад (млечен шоколад или тъмен шоколад), живеят по-дълго и имат по-ниска обща заболеваемост от мъжете, които похапват по-малки количества шоколад.
Богато съдържание на магнезий
Какаото е изключително богато на магнезий.
Той е важен минерал, който помага за регулирането на храносмилателната, нервната и сърдечно-съдовата система. Тъй като много хора са с недостиг на магнезий, добавянето на "шоколадов магнезий" към вашата диета може да подобри общото здраве!.