»
»
Няколко ползи за здравето от тъмния шоколад
Няколко ползи за здравето от тъмния шоколад
0
1030
Ползи за здравето от тъмния шоколад
 
Всъщност, много експерти препоръчват да ядете 30-60 грама или няколко парчета / блокчета тъмен шоколад всеки ден.
 
Колкото повече обработен е шоколада, който приемате, толкова по-малко е полезен за здравето.



Ето защо напоследък станаха толкова популярни продуктите от какаови суровини.

Въпреки това, много от здравословните съставки остават в преработения тъмен шоколад, при условие че не са добавени твърде много нездравословни съставки, като например високо съдържание на захар.

Високо съдържание на антиоксиданти
 


Какаото съдържа флаваноли, които се намират само в какаото и шоколад. Флавоноидите са натурални съединения, идващи от растителните храни, които действат като антиоксиданти и неутрализират свободните радикали в тялото.

Намалява високото кръвно налягане.

Тъмния шоколад доказано намалява високото кръвно налягане при хора, оплакващи се от този проблем.



Намалява LDL холестерола
 
Тъмният / черен шоколад редовно показва намаляване на LDL холестерола (лош холестерол) с около 10%.
 
Естествен антидепресант
 


Шоколадът съдържа серотонин, естествен антидепресант. Шоколадът също стимулира производството на ендорфини, които създават усещане за щастие и удоволствие у човека. Всъщност, едно проучване установи, че топенето на парче шоколад в устата създава усещане за удоволствие повече от страстна целувка. Това може да обясни защо много хора обикновено приемат шоколад, когато са депресирани.

Бори се с раковите клетки 
 


Няколко проучвания са установили, че шоколадът е една от най-добрите противоракови храни заедно с други храни като червено вино, боровинки, чесън и чай.
Двата начина, по които се бори с раковите клетки, са чрез подтискане на клетъчното деление и намаляване на възпалението.

Предотвратява образуването на кариеси
 
Научни изследвания са установили, че поромонът в шоколада предпазва от кариеси  чрез отстраняване на Streptococcus mutans - перорална бактерия, която допринася за сформирането на кариеси.
 


По-дълъг живот и по-малко заболявания
 
Проучване в Холандия, в което са изследвани 200 мъже на възраст над 20 години, установи, че тези, които консумират големи количества шоколад (млечен шоколад или тъмен шоколад), живеят по-дълго и имат по-ниска обща заболеваемост от мъжете, които похапват по-малки количества шоколад.
 


Богато съдържание на магнезий
 
Какаото е изключително богато на магнезий.

Той е важен минерал, който помага за регулирането на храносмилателната, нервната и сърдечно-съдовата система. Тъй като много хора са с недостиг на магнезий, добавянето на "шоколадов магнезий" към вашата диета може да подобри общото здраве!.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2024 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия