Есенно-зимни зеленчуци - част 2
0
1014
Благодарение на всички тях, Вие ще си набавите всички необходими витамини, минерали и хранителни вещества, без да се притеснявате за фигурата си или здравoсловното си състояние!
Репички
Тези лилаво-бели топченца могат да изглеждат като малки картофчета, но всъщност са тясно свързани със зелето, броколите и карфиола.
Те имат изключителни хранителни ползи като останалите кръстоцветни зеленчуци, които се борят с туморните образувания, съдържат витамин С и К, фолиева киселина, калий, фибри и калций.
Пиков сезон: Растат през целия зимен сезон
Как да ги включим в менюто си: консумирайте сурова, в салата, изпечена, като гарнитура – всичко е въпрос на вкус!
Пащърнак
Тези „бели моркови” са пълни с дибри, калий, витамин С и фолати.
Имат изключителен аромат и вкус, подобно на братчетата си – добре познатите моркови.
Пиков сезон: Късна есен до ранна пролет
Как да го включим в менюто си: направете си най-вкусната супа от пащърнак!
Сладки картофи
Сладките картофи съдържат излючително високи нива на бета-каротин, фибри, витамин А и С и антиоксиданти. Освен това, имат нисък гликемичен индекс, което позволява да бъдат включени в менюто на всеки, които се придържа към стриктен хранителен режим или диета.
Пиков сезон: Целoгодишно, но най-често се срещат през есента.
Как да ги включим в менюто си: със сладки картофи можете да приготвите както солени ястия, така и сладки – просто опитайте!
Цвекло
Сладко и тъмночервено, цвеклото е уникален зеленчук. То съдържа антиоксиданти, които са по-известни като беталаини. Те помагат за борба с рака и дегенеративни заболявания. Богато на витамин А, витамини В, фолиева киселина и калий.
Цвеклото е естествен източник на захар(около 9 грама в порция), така че става страхотен заместител на всички захарни изделия.
Пиков сезон: от ранна пролет до късна есен
Как да го включим в менюто си: към цвеклото добавете пресни подправки и моркови и ги изпечете или го приемайте сурово.
Целина
Целината е по-известна като „грозното патенце” сред есенно-зимните зеленчуци. Изглежда като деформиран зелено-бял зеленчук, който има малки корени.
Абстрахирайте се от външния вид на целината – само помислете за всички здравословни ползи, които можете да си подарите ако я включите в менюто си!
Тя има страхотен мек и фин вкус.
виж още
Пиков сезон: от Септември до Март
Как да я включим в менюто си: задушете я, изпечете я, включете я към някое основно ястие – няма да сбъркате!
Моркови
Със сигурност сте чували „Изяж си морковите” на масата от мама.
Е, това не е случайно, защото морковите са заредени с бета-каротин – съединение, което се превръща във витамин А в организма. Този витамин е от съществено значение за силната имунна система и здравитеочи и кожата.
Оранжевите зеленчуци, начело с морковите, зареждат организма с витамин С и лутеин, които са по-добре познати като мощни антиоксиданти. Редица изследвания посочват, че яденето на моркови може да намали риска от рак и да предотврати сърдечно-съдовите заболявания.
Пиков сезон: срещат се целогодишно
Как да ги включим в менюто си: можете да ги използвате като гарнитура – запечени, сварени, или да ги направите на салата – добре познатата салата от зеле и моркови е любима на всички!.