»
»
6 болки при ходенето, които никога не бива да пренебрегвате
6 болки при ходенето, които никога не бива да пренебрегвате
0
457
Болката може да бъде объркваща част от уравнението за фитнес. Понякога болките, свързани с физически упражнения, са нормални, както в случай на забавено начало на мускулна болка.

След това има угризения, които те карат да се усъмниш дали нещо е станало.

"Болката е начинът, по който тялото ви казва, че нещо не е наред, и бихте могли да имате предишни увреждания или нарастващи", обяснява Грейсън Уикхам, сертифициран специалист по физика и физиотерапия, основател на „Movement Vault”, който помага на клиентите да увеличат гъвкавостта и мобилността си.


 
Даваме ви шест примера за болка, които не бива да пренебрегвате по време на разходка - плюс  това, ще ви кажем какви симптоми могат да сигнализират и как да се върнем към безопасното и безболезнено любимо разхождане.

Не забравяйте: Ако някога имате болка в гърдите, рамото или средата на гърба, част от гръдния кош или  задух, замаяност, студена пот или гадене (потенциални признаци на сериозен сърдечно-съдов проблем като сърдечен удар), потърсете лекарска помощ възможно най-бързо.
 
Болка в колената
Възможна диагноза: Тендонит

 
Това може да бъде тендинит или увреждане на сухожилието, което се свързва с коляното ви или с наранен менискус, известен още като съединителната тъкан между костите на горната и долната част на крака, казва Уикхам.


 
Какво да правим?


Ако болката е повече от 6 от десетобалната система, и ако болката и не си отиде с почивка, се обърнете към лекар за диагноза. Планът за възстановяване може да включва ограничаване на движенията, но също и добавяне на ежедневна рутинна стречинг тренировка.

Често проблемите на тендинита и менискуса произтичат от стегнатите мускули и стави или от липсата на подвижност, казва Уикхам. Когато глезените или бедрата са стегнати, коленете ви трябва да компенсират - и в този процес често са прекомерно напрегнати, което води до болка в коляното. Проверете и маратонките си. Удобните обувки за ходене могат неправилно да натоварят тялото и да влошат болката в коляното, казва Джей.


 
Болка в пищяла
Възможна диагноза: Шипове

 
Това биха могли да бъдат шипове, които са резултат от малки стрес фрактури, образувани по протежение на костите на пищяла.
 
Какво да правим?Починете си - особено ако напоследък сте прекалили с физическата активност. Обикновено шиповете се появяват, когато изведнъж повишите нивото на физическа активност – например, ако до вчера сте се разхождали по квартала, няма как утре да се запишете на маратон. Нещата трябва да се случват постепенно.
 
Болка в петите
Възможна диагноза: плантарен фасциит

 
Ако имате тъпа болка в петата, която се разпространява по цялото продължение на крака и се влошава, когато правите първите си стъпки сутринта, когато се качвате нагоре по стълбите или започнете да ходите след като сте се застоявали за дълъг период от време. Това е раздразнение на съединителната тъкан, която се простира от петата до пръстите на краката.


 
Какво да правим?

Ако наскоро сте увеличили броя на стъпките си, помислете за намаляване на интензивността. Плантарният фасциит е прекомерно нараняване, така че обикновено започва с прекомерни ходещи или помощни действия,  подходяща стабилност и подкрепа от мускулите в краката ви.

Ако все още го чувствате, след като сте си починали за малко, ортопедът може да помогне с разтягане и да определи дали имате нужда от персонализирани стелки.


 
Болка в кръста
Възможна диагноза: Лумбален щам

 
Това може да бъде разкъсване на мускулите в долната част на гърба или лумбален щам, който може да се случи, ако нямате подходяща стойка при ходене.
 
Какво да правим?

Пренебрегването на болките в долната част на гърба всъщност може да направи още по-болезнен участъка, което води до порочен кръг на мускулна загуба и увеличена слабост.


 
„Мравучкане” от задната част на крака до стъпалото
Възможна диагноза: ишиас

 
Остра болка, подобна на „мравучкане”, заедно с изтръпване и мускулни спазми, протичащи по задната част на крака към стъпалото, може да бъде ишиас или дразнене на седалищния ви нерв. Може да се почувства като странна мускулна болка/ схващане и често се влошава, когато започнете да ходите.
 
Какво да правим?

Повтарящите се дейности като ходене, могат да причинят несъответствия в долната част на гърба и, от своя страна, стягащ пириформисен мускул, който компресира седалищния ви нерв, предизвиквайки вълниот болка от крака до стъпалото. 


 
 .
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2019 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия