»
»
12 причини да изберете средиземноморска диета
12 причини да изберете средиземноморска диета
0
896
1.Изненадайте себе си! Без повече броене на калории!

Вече няма да ви е необходим калкулатор, за да смятате приема на калории във всяко хранене. Вместо да добавяте мазнини и да се притеснявате за количеството им, можете да добавите такива, които действат в полза на сърцето и очите!

Изберете зехтин, вместо масло например! Опитайте риба вместо червено месо!
Насладете се на пресни плодове за десерт и прескочете тортите, които само излишно ще ви докарат калории. Хапвайте ядки, пълнозърнест хляб, избирайте вкусни подправки и не се притеснявайте за калориите повече!2.Храната винаги е свежа

Вече не е необходимо да се занимавате със замразените храни, които както добре знаем не съдържат никакви здравословни ползи за организма! Фокусирайте се върху сезонна храна, която прави менюто ви далеч по-питателно и вкусно!

Добавете гръцки съставки, като маслини, сирене фета – или просто наблегнете на салатите!А какво ще кажете и за една зеленчукова супа? Било то и пасирана под формата на т.нар. крем-супа?3.Можете да похапвате хляб

Потърсете хляб, който е пълнозърнест. Той има повече протеини и минерали и е по-здравословен от белия хляб, добре познат на всички. Опитайте да добавите и вкусотийки като хумус, тахан или хайвер към хляба – със сигурност няма да съжалявате!

4.Мазнините вече не са забранени!Просто трябва да се доверите на „добрите” мазнини! Ще ги намерите в ядките, маслините и зехтина. Тези мазнини спомагат за по-богатия вкус на храната и ви помагат да се преборите с болести като диабет и много други.

5.Менюто е огромноНещо повече  - средиземноморската диета може да е изключително богата и пъстра, стига да се интересувате повече какво включва тя. В нея влизат и рецепти от Испания, Турция, Мароко, Гърция и Италия.

Изберете храни, които се придържат към основното – пълномаслени млечни прдукти, риба, зехтин, пънозърнести храни, пресни и сезонни плодове и зеленчуци!6.Подправките са изключително вкусни

Розмарин, чесън, пипер, канела  - само си представете страхотния аромат и вкус, който придават всички изброени! Доста от подправките, които изпозлваме в кухнята имат и здравословни ползи за нас.Кориандърът и розмаринът, например, съдържат
антиоксиданти и хранителни вещества, които действат активно срещу болести.

7.Менюто е лесно за приготвяне

Гръцките ястия често са малки порции, лесни за приготвяне. А и на всичкото отгоре, гръцката кухня е изключително лесна за приготвяне.8.Можете да приемате вино

Чаша вино на вечеря – това е лекарство, което всеки лекар би препоръчал. Някои проучвания доказват, че чаша вино на вечеря е здравословно и подпомага дейността на сърцето. Червеното вино е по-здравословно от бялото. Все пак се консултирайте с вашия лекар относно приема на алкохол.9.Няма да бъдете гладни никога.

Само си помислете – получавате шанс да приемате храни, които ще ви заситят за часове напред! Всички храни, които са включени в средиземноморската диета могат да се смилат бавно от организма, така че да се чувствате сити за по-дълго време напред.

Гладът не е проблем, когато можете да включите и шепа ядки, маслини и малко нискомаслено и вкусно сиренце, когато коремът започне да стърже. Сирене фета и халуми съдържат по-малко мазнини от чедъра.10.Можете да отслабнете

О да, можете да свалите някой друг излишен килограм, когато приемате вкусно сирене, ядки и полезни мазнини!Средиземноморските храни ви позволяват да се чувствате по-сити за по-дълго време и по този начин не е необходимо да приемате храни, които просто да ви заситят за час-два, преди „голямото ядне”.

11. Сърцето ви ще ви благодари!

Почти всяко нещо в тази диета е добро за сърцето ви. Зехтинът и ядките помагат за понижаване на „лошия” холестерол. Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестия хляб помагат да се запазят артериите.Рибата понижава триглицеридите и кръвното налягане. Дори една чаша вино на вечеря има толкова много ползи за здравето ви!

12.Фокус и концентрацияДори мисловната дейност ще се подобри! Същите свйства за сърцето, които имат тези храни, се отнасят и за мозъка.

Всички съставки в средиземноморското меню са богати на антиоксиданти и са добре познати със свойствата си да подпомагат фокуса и концентрацията!

.
коментари
добави коментар
име *
е-мейл адрес *
код (*)
коментар *
Реклама
©2022 Haya Labs ®. Всички права запазени. | Правила и условия